Понеділок, 30 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниГроші є, але їх немає – чи буде індексація пенсій 2025 (відео)

Гроші є, але їх немає – чи буде індексація пенсій 2025 (відео)

Этот материал также доступен на русском языке
Міністерка соцполітики Оксана Жолнович дала чергове інтерв’ю. Розбираємо окремі її заяви та розповідаємо, що вже відомо про проєкт бюджету на 2025 рік, бо як завжди є нюанси.

У новому відео на Youtube-каналі “На пенсії” експерт нашого видання, журналіст Сергій Коробкін відповідає на такі запитання: 

  • Чи вистачить грошей на індексацію пенсій?
  • На що йдуть бюджетні кошти?
  • Чи скасують прожитковий мінімум?
  • Що буде з субсидіями та пільгами?

Яким буде бюджет 2025

Отже, з інтерв’ю стало відомо, що гроші наче є, але їх немає. На початку розмови міністерка одразу заспокоїла, що гроші на пенсії є. Бо бюджет України формується окремо, а бюджет Пенсійного фонду окремо. Страхові внески йдуть не до загального бюджету, а до бюджету Пенсійного фонду і на виплати пенсій. 

Втім, якщо бюджет Пенсійного фонду складає вже близько 700 млрд грн на рік, то єдиний соціальний внесок – це лише дві третини. Ще майже 300 млрд йдуть з держбюджету на дотації. А нам вже відомо, що в бюджеті шалений дефіцит. Все що заробляється, йде на армію, а решта видатків здійснюється за рахунок міжнародної допомоги. 

До речі, ситуація у 2025 році не покращиться. Уряд планує заробити 2,3 трлн грн, а витратити 3,6 трлн – дефіцит 1,3 трлн. Через це в тому числі видатки на соціальний захист зменшаться на 50 млрд грн, тобто на 12% порівняно з поточним роком.

Раніше ми писали, з якими несподіванками можна зіткнутися під час відновлення пенсії після припинення її отримання.

Куди йдуть бюджетні кошти

Жолнович запевнила, що ось ті 290 млрд грн дотацій з бюджету здебільшого йдуть на виплату спеціальних пенсій:

  • суддів, 
  • військових, 
  • чорнобильцям, 
  • призначених по судових рішеннях тощо. 

Але про те, як розв’язати проблему, не каже, а просто розповідає, що у всьому винні попередники, які прийняли ті закони та взяли на себе багато зобов’язань.

Для людей з однаковими умовами праці буде однакова пенсія

“Ми ще і в солідарній частині плануємо зміни, які просто заберуть оці всі дотяжки, надбавки та таке інше, від чого в людей голова просто обертом іде і буде реально дві складові – час, який ти працював, та внесок, який ти сплачував”, – пояснила міністерка.

За її словами, все це буде трансформуватися в бали, і кожен буде бачити у своєму пенсійному кабінеті, скільки балів в нього накопичено. Кожен рік бал буде трансформуватися у відсоток від середньої зарплати по Україні неможливо буде зманіпулювати цією сумою і воно тоді буде для людей з однаковими умовами праці завжди буде однакова пенсія.

Раніше ми писали, що через 6 місяців виплату пенсій можуть припинити.

Чи буде індексація пенсій

Прожитковий мінімум наступного року підіймати не планують. А от індексація буде. 

“Ми сподіваємося воно не буде значним, але на підвищення все ж сподіваємося принаймні, як мінімум на індексацію”, – пообіцяла міністерка.

Відомо, що індексація залежить від рівня інфляції та темпів зростання середніх зарплат. За прогнозами, закладеними у пояснювальній записці до проєкту бюджету і моїми особистими розрахунками індексація в кращому випадку становитиме 13%. Але минулого року нам також обіцяли 13%, а вийшло лише 8%. 

Що буде з субсидіями та пільгами, а також повний аналіз інтерв’ю Жолнович дивиться у новому відео на Youtube-каналі “На пенсії” експерт нашого видання, журналіст Сергій Коробкін.

Вас також можуть зацікавити новини:

До 15 000 грн на поховання та недоотримана пенсія: хто має право на допомогу (відео)

Збільшити призначену пенсію: як правильно для цього оформити документи (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні