Четвер, 26 Вересня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяНавіщо ми носимо хрестик: чи захищає хрестик від напастей

Навіщо ми носимо хрестик: чи захищає хрестик від напастей

Хрестик, який ми носимо, - це святиня, освячена молитвою, в якій ми просимо Господа допомагати нам, захищати від спокус...

Насамперед, хрестик нагадує нам про те, що ми повинні нести свій хрест. Ось що найголовніше. Адже можна носити хрестик у вигляді прикраси, а хреста свого не взяти і не нести.

Господь скaзaв: «Якщо хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе, візьме хрест свій та йде за Мною». Це дуже сильні слова.

Якщо я зрекуся себе, то що залишиться? Де я тоді буду? Нічого мого немає, чи що? Насправді, коли ти розумієш, наскільки ти неспроможний перед лицем усяких пристрастей і гріхів, то це своє, не Боже, гріховне, людське перестаєш цінувати. Подібно до людини, яка має брудний одяг і хоче швидше зняти його і надіти чистий.

Людина, яка живе духовним життям, бачить свою неміч і кається, швидше хоче зняти з себе цю «стару» людину і стати новою.

Що означає «візьми свій хрест»

Для цього не треба нікуди їхати і щось шукати. Господь дає людині свій необхідний хрест для спасіння. Комусь – відповідальну роботу, комусь – бідність, комусь – бездітність, комусь – багатодітність, комусь – хвороби та скорботи, комусь – якісь випробування. Кожному – своє.

Але якщо хрест, який дає Господь, не взяти і не нести, а намагатися жити легше, знову залишиться одне своє. Знову Божого нічого не буде, знову буде все старе, гріховне та нечисте. Хрест треба понести зі смиренням заради Христа і з Христом.

Якщо ми несемо свій хрест, переживаємо, терпимо скорботи, хворіємо, але без Христа, тоді нас хрест руйнує, руйнується все наше життя від тих скорбот, які ми переносимо.

Але якщо ми з Христом несемо свій хрест, то хрест стає сходами до Неба. Ми за допомогою хреста можемо долучитися до плодів рятівного спокутування Господа Ісуса Христа. Ми можемо мати сміливість йти за Христом.

Слідування за Христом буває і найважчим, особливо на самому початку, але найчастіше буває радісним.

Чи захищає хрестик від напастей?

Часто можна почути питання: чому хрест, який ми носимо на собі, не захищає від нападів бісів? Хрест механічно справді захистити не може. Хрест може допомогти тільки в тому випадку, якщо людина звертається до нього, як до життєдайного дерева.

Більшість тих, хто носить хрестик, про Христа мало знають. Вони думають, що якщо надягли хрестик, то Бог їх убереже. Це не так.

Якщо Господь, Отець наш Небесний, сина свого єдинородного не захистив … Якщо сам Христос не захистив апостола Петра або Андрія Первозванного, які нa хpecті були розп’яті… Тo чомy він повинен зaхищaти нac?

Хрест не можна носити як амулет. Вже сама по собі віра в амулет – це гріх. І чекати на допомогу треба не від дрібнички, а від Господа. Але для цього потрібно усвідомлено просити допомоги у Бога, який був розп’ятий за кожну людину на хресті, і цей хрестик як нагадування про це.

За матеріалами православної преси

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні