П’ятниця, 20 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниНестача робочої сили стала актуальною проблемою для рекордної кількості українських підприємств

Нестача робочої сили стала актуальною проблемою для рекордної кількості українських підприємств

Этот материал также доступен на русском языке
Українські компанії знизили темпи відновлення виробництва. Це підтверджують результати 28-го щомісячного опитування, проведеного Інститом економічних досліджень (ІЕД)  серед 458 промислових підприємств у серпні 2024 року.

Раніше ми писали, що в Україні хочуть ліквідувати Мінреінтеграції.

За даними опитування ІЕД, порівняно з липнем 2024, Індекс відновлення ділової активності (ІВДА) помітно знизився: з 0,13 до 0,08 (за шкалою від -1 до +1). Найнижчі значення ІВДА продовжують фіксуватися серед мікропідприємств, що погіршувалося другий місяць поспіль.

Попри це, частка компаній, що працюють на повну потужність, залишилась майже незмінною у серпні (10% проти 11% у липні). Водночас суттєво зросла кількість підприємств, які використовують менше чверті своїх виробничих потужностей: з 4% до 15%.

“За рівнем завантаженості виробництва бізнес можна поділити на дві групи. Перша група – підприємства, що працюють на повну потужність. Їхня частка залишається стабільною. Друга група – компанії з низьким рівнем завантаженості, серед яких у серпні значно зросла кількість тих, що працюють на менш ніж чверть потужності,” – зазначила виконавча директорка ІЕД Оксана Кузяків.

Частка компаній, що не можуть передбачити своє фінансово-економічне становище на найближчі пів року, зменшилася з 28% у липні до 21,2% у серпні. Проте невизначеність щодо перспектив на два роки залишається стабільною з травня 2024-го, на рівні близько 30%.

Середній термін замовлень на продукцію у підприємств збільшився майже вдвічі: з 4 місяців у липні до 7 місяців у серпні. Це рекордний показник за останній рік. Також зросла частка компаній, які мають замовлення на рік наперед (до 18%), тоді як частка компаній з короткотерміновими замовленнями (до 2 місяців) знизилася до 46% – це найменший показник за рік.

У серпні також змінився перелік основних перешкод для бізнесу. Проблеми з електропостачанням залишаються на першому місці третій місяць поспіль, однак їхня частка знизилася до 65% у порівнянні з 78% раніше.

Також різко збільшилася кількість компаній, що стикаються з браком робочої сили через мобілізацію чи виїзд працівників: з 47% до 63%. Ця проблема вийшла на друге місце за значимістю.

На третьому місці серед перешкод – небезпека для роботи, яка знизилася з 58% у липні до 46% у серпні.

Щодо дій уряду, частка негативних оцінок зросла з 21% до 31%, досягнувши найвищого рівня за останній рік. При цьому 72% респондентів висловили негативне ставлення до ініціативи підвищення податків.

Інформаційна довідка: щомісячне опитування ІЕД проводиться з травня 2022 року серед близько 500 промислових підприємств у 21 з 27 областей України.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні