Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЗемельний пай: як розібратися, які податки нарахують власнику земельних ділянок у 2024...

Земельний пай: як розібратися, які податки нарахують власнику земельних ділянок у 2024 році

Этот материал также доступен на русском языке
Власникам земельних ділянок, паїв далеко не завжди вдається самим розібратися, чи господар повинен сплачувати мінімальне податкове зобов'язання за землю, якщо йому не було направлено податкове повідомлення. Які пільги є?

До редакції звернувся Микола Петров з міста Білгорода-Дністровського. Читач просить допомогти йому розібратися, чи має він сплачувати мінімальне податкове зобов’язання за землю, якщо йому не надіслали податкове повідомлення. Також його цікавить питання, чи є пільги при сплаті податку на землю.

Про податок за землю

Спочатку розберемося з оплатою податку на землю. Відповідно до Податкового кодексу, сплачувати податок за землю зобов’язані:

  • власники земельних ділянок та часток (паїв);

  • землекористувачі ділянок державної та комунальної власності.

Але є пільгові категорії, які звільняються від сплати земельного податку, це:

  • особи з інвалідністю першої і другої груп;

  • фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

  • пенсіонери (за віком);

  • ветерани війни і особи, на яких поширюється дія Закону про ветеранів війни;

  • ті, хто постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Також від сплати податку звільняються ті, хто передав земельні ділянки і частки (паї) в оренду підприємцю-фермеру або сільгоспвиробнику (юридичній особі).

Якщо ви не є представником пільгової категорії, то сплачувати податок на землю є вашим обов’язком.

Що таке мінімальне податкове зобов’язання?

Законом № 1914-IX* визначено, що мінімальне податкове зобов’язання (далі – МПЗ) – мінімальна величина зі сплати податків, зборів, платежів. Це обов’язковий платіж, що являє собою мінімальну суму податків, які повинні бути сплачені з земельної ділянки, віднесеної до сільськогосподарських угідь. Сплаті до бюджету підлягає сума МПЗ, яка зменшується на суму податків, що були сплачені за відповідний рік у зв’язку з обробітком відповідної земельної ділянки. Якщо сума сплачених податків більша за МПЗ, то гроші сплачувати не треба.

Платником МПЗ є власник або користувач земельних ділянок сільгосппризначення, які розташовані за межами населених пунктів, а також у їх межах, якщо розмір ділянки становить 0,5 гектара і більше.

Сплата МПЗ є обов’язковою як для юридичних, так і для фізичних осіб.

МПЗ визначається за період володіння (користування) земельною ділянкою, який припадає на відповідний податковий (звітний) рік. Податкове повідомлення-рішення мають надіслати до 1 липня за місцем проживання. Сплатити визначену суму МПЗ треба протягом 60 днів з дня вручення (отримання). Хто не згоден з розрахунком МПЗ, має право звернутися до податкового органу для проведення звірки даних протягом 30 днів з дня вручення повідомлення.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: якщо контролюючий орган не надіслав у зазначений строк податкове повідомлення-рішення, фізична особа звільняється від відповідальності (штрафу) за несвоєчасну сплату.

Таким чином, усі нюанси зі сплати земельного податку необхідно уточнити в податковій інспекції за місцем проживання, там же можна з’ясувати суму грошового зобов’язання.

*Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» № 1914-IX від 30.11.2021.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні