Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яКоли треба терміново бігти до окуліста, не відкладаючи: наслідки можуть бути трагічними

Коли треба терміново бігти до окуліста, не відкладаючи: наслідки можуть бути трагічними

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо діагноз поставлено вчасно, то можна допомогти.

Питання читачки:

Торік у мене стався тромбоз центральної вени сітківки. Лікувалася, але зір так і не відновився. Невже нічим не можна допомогти?

Відповідає офтальмолог Наталія Розумей:

Ефективність лікування багато в чому залежить від того, як швидко пацієнт звернеться до лікаря. Часто буває так: людина стала гірше бачити одним оком, з’явилася завіса або пляма, через яку хочеться протерти око. Але коли дивиться двома очима, ніякого дискомфорту не відчуває. Тому вирішує, що до лікаря поки що не піде: мовляв, зір сам відновиться. І лише коли він погіршується помітно, звертається до офтальмолога.

Якщо діагноз поставлено вчасно, то можна допомогти.

Сьогодні є ефективні препарати, які при тромбозі вводяться в середину ока (інтравітреальні ін’єкції). Вони запобігають зростанню нових судин на сітківці та ефективно діють при її набряку.

Чому небезпечно, коли на сітківці з’являються нові судини?

Крововилив може повторитися, а значить, відбудеться відшарування сітківки. Адже нові судини разом із кров’ю перетворюються на фіброзну тканину, яка тягне на себе сітківку.

Але ще небезпечнішим є виникнення вторинної глаукоми. Тому після курсу ін’єкцій призначаємо пацієнту краплі для профілактики глаукоми та протизапальні.

Також при тромбозі центральної вени сітківки показано лазерне лікування.

За матеріалами fakty.ua

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні