П’ятниця, 20 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниКористь чи шкода: лікарі розповіли, як насправді бюстгальтер впливає на жіноче здоров'я

Користь чи шкода: лікарі розповіли, як насправді бюстгальтер впливає на жіноче здоров’я

Этот материал также доступен на русском языке
Бюстгальтер у сучасному вигляді існує 110 років. Чимало жінок сьогодні не уявляють своє життя без такого типу білизни, а дехто вважає це пережитком минулого або навіть шкідливим елементом гардеробу. На чому ґрунтується думка, що носіння бюстгальтера може бути шкідливим і викликати онкологічні захворювання грудей? І чи правдива теорія, що без додаткової підтримки груди будуть більш пружними?

3 вересня 1914 року був запатентований перший бюстгальтер. З цим предметом білизни пов’язано багато міфів, які ми сьогодні намагатимемося розвінчати чи підтвердити.

Читайте також: Ви повинні це знати: мамолог розповів, як бюстгальтер впливає на здоров’я та форму грудей

Носити бюстгальтер чи ні

Лікарка Всеукраїнського центру материнства та дитинства НАМН України Олена Павлова вважає, що бюстгальтер – лише питання комфорту.

– Якщо Вам у ньому комфортно – носите. Якщо не комфортно – не носите. Якщо Ви спортсменка – то носите. Якщо дрес-код роботодавця вимагає і Ви погоджуєтесь працювати в установі з такою вимогою – носите, – пише вона.

Олена Павлова додає, що «великі груди з часом обвиснуть вільніше і швидше малих. Якщо є схильність до розтяжок – тоді, скоріш за все, ще швидше. Єдина важлива річ про бюстгальтер – він має бути за розміром і натуральний. В іншій ситуації, особливо, затісний може сильно шкодити».

Пластична хірургиня Оксана Карапетян також наголошує на тому, що безпечно носити правильно підібраний бюстгальтер. Адже обʼєм чашки – не стале поняття, він залежний від обхвату грудної клітки під грудьми.

– Наприклад, 75В і 80А будуть мати однаковий обʼєм чашки, 75E і 70G також. І «п’ятно» залози на грудній клітині також має значення. У когось третій розмір і «висить» на тонкому перешийку, а у когось четвертий і груди широко розпластані по ребрах, – зауважує лікарка.

Оксана Карапетян відмічає, що виступає «За» бюстгальтери, які підібрані грамотними консультантами у спеціалізованих магазинах. Адже на шкіру грудей і мʼякі тканини впливає сила гравітації. Опущення бюста, який лікарі називають птозом грудей, відбувається внаслідок розтягування тканин, втрати пружності та еластичності шкіри. У результаті зменшуються об’єми, погіршується форма та контури бюста, з’являються розтяжки.

Фактори ризику носіння бюстгальтера

Через носіння тісного або неправильної форми бюстгальтера може стискатися грудна клітка та лімфатичні вузли. Через це порушується кровопостачання окремих ділянок. За певних умов, це може сприяти розвитку патологій молочної залози, зокрема, раку грудей.

Жінкам з фіброзно-кістозною мастопатією та маститами слід вкрай обережно носити бюстгальтери з кісточками, адже вони можуть додатково травмувати груди.

Небезпечним для здоров’я грудей може стати часте носіння так званих «невидимих» бра – силіконових наклейок на груди. Вони сприяють перегріванню тканин, що може активувати хворобливі процеси. Тож такі аксесуари не варто використовувати часто.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні