Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаГрошіЗ 1 вересня зміняться деякі умови підтримки ВПО: що готують переселенцям

З 1 вересня зміняться деякі умови підтримки ВПО: що готують переселенцям

Этот материал также доступен на русском языке
Внутрішньо переміщені особи (ВПО) отримують допомогу по 2000 та 3000 гривень, але в деяких областях повідомили, що з 1 вересня виплати для однієї категорії будуть припинені. Чи це так і до чого готуватися - читайте нижче.

За даними Мінреінтеграції, на кінець 2023 року в Україні було близько 4,9 млн переселенців, з яких 3,6 млн стали такими після 24 лютого 2022 року.

Раніше ми писали, які виплати в Україні встановлені людям з інвалідністю.

Люди, які через війну покинули свої домівки, потребують допомоги від держави. Зараз 1,5 мільйона українців отримують виплати для переселенців. Вони живуть в різних куточках країни.

Нещодавно у мережі з’явилась інформація про ймовірне припинення такої допомоги з 1 вересня.

Як пояснила віцепрем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, з 1 вересня виплати продовжать отримувати ті, хто мав на них право раніше. Ніяких змін, у тому числі й для школярів, не передбачається.

«До мене звертаються люди з-поміж ВПО, які скаржаться на те, що деякі представники місцевої влади погрожують позбавити їх виплат, якщо діти не навчатимуться в офлайн-режимі з 1 вересня. Це неправда, ніхто не має права позбавити виплат тільки за те, що діти не навчатимуться в очному режимі», – зазначила урядовиця.

Ще одна проблема — забезпечення переселенців житлом. Дуже багатьох прихистили місцеві жителі. Вони отримували компенсацію на оплату комунальних платежів.

Але, як повідомили у департаменті соціальної та молодіжної політики Вінницької ОВА, в державному бюджеті кошти на компенсацію витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб на 2024 рік відсутні. Держава розглядає можливість продовження проєкту у 2025 році. Поки що, з 1 вересня в деяких регіонах цей проєкт призупиняє роботу.

Дія проєкту була розрахована до серпня 2024 року включно. Протягом реалізації проєкту Україні була надана фінансова підтримка особам, в яких розмістилися ВПО, на суму понад 3 млрд грн.

Вас також можуть зацікавити новини:

Не розраховуйте на пенсію: яку базову допомогу запровадить уряд (відео)

Кабмін змінив правила виплат сім’ям військових: хто може отримати 15 мільйонів гривень (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні