П’ятниця, 20 Вересня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсія чорнобильцям: які додаткові нарахування роблять працюючій людині

Пенсія чорнобильцям: які додаткові нарахування роблять працюючій людині

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції часто надходять листи з питаннями щодо особливої ​​категорії українців. Відповіді на них дають наші кваліфіковані юристи.

У 2006 році я оформив пенсію в 50 років як ліквідатор аварії на ЧАЕС (друга категорія). На той час у мене вже було 33 роки безперервного стажу. Після оформлення пенсії продовжую і надалі працювати. Кожні 2 роки перераховував пенсію. Останній раз перерахунок робили в 2022 році, тоді стаж становив вже 49 років, в тому числі 14 років понаднормового (стаж, відпрацьований понад 35 років).

У вашій газеті я прочитав, що працівникам, які вийшли на пенсію до 2011 року, необхідний стаж для виходу на пенсію становить 25 років. Тоді виникає питання, чому мені при останньому перерахунку врахували 35, а не 25 років? У вересні 2024 року у мене має бути знову перерахунок, стаж становитиме 51 рік. За понаднормовий стаж будуть доплачувати вже 16% – за кожен рік, відпрацьований понад 35 років. Чи повинні нарахувати 26% – за кожен рік, відпрацьований понад 25 років?”

Роман Романишин, Львівська обл. (лист надійшов на електронну адресу)

Яку доплату додають за кожен рік?

Логіка ваша абсолютно вірна, проте є нюанс, про який ми в попередній публікації не написали.

Нагадаємо, що за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1% від основного розміру пенсії, але не більш як на 1% прожиткового мінімуму. Це передбачено статтею 28 Закону «Про загальнообов’язкове державне страхування» чинної редакції. Але зазначена норма діє, насамперед, для тих, хто пішов на пенсію після 1 жовтня 2011 року. Для тих, хто вийшов на пенсію раніше, застосовують старі норми: доплата здійснюється за кожен рік, відпрацьований понад 25 років чоловіками і понад 20 років жінками.

Тепер переходимо до статті 42 вказаного Закону. Вона передбачає, що людина має право кожні два роки робити перерахунок за час, відпрацьований після призначення пенсії. Перерахунок робиться або тільки по стажу або, якщо це вигідно, то і по стажу, і по зарплаті.

Як роблять перерахунок?

Є категорія осіб, котрі вийшли на пенсію до 1 жовтня 2011 року, але продовжували працювати, і їм вже після цієї дати зробили перерахунок одночасно і по стажу, і по зарплаті. Для таких пенсіонерів також застосовуються нові менш вигідні правила щодо обчислення понаднормового стажу.

Очевидно, що у вашому випадку, як мінімум, один перерахунок після 2011 року був зроблений і по стажу, і по зарплаті. Через це довелося втратити одразу 10 років понаднормового стажу. Підкреслимо, якщо б усі ці роки робилися перерахунки виключно по стажу, то продовжували б рахувати доплату за стаж за старими, більш вигідними нормами.

Це передбачає пункт 4-1 Прикінцевих положень зазначеного вище Закону, коли в нього були внесені зміни на підставі Закону № 3668-VI*. Цим документом і було, зокрема, підвищено норму стажу з 25 до 35 років чоловікам і з 20 до 30 років жінкам та прописано купу інших змін та нюансів.

Разом із тим, відповідні перерахунки робляться лише за умови, що пенсія не зменшується. Тому дуже часто перерахунки по зарплаті робити невигідно, зокрема і через цей нюанс із понаднормовим стажем. Припускаємо, що у вашому випадку це так чи інакше було вигідно, тому сталося саме так. З одного боку, урізали доплату за стаж, з іншого боку, збільшили коефіцієнт зарплати.

*Закон «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» № 3668-VI від 8 липня 2011 року.

Читайте також:

Яка пенсія належиться чорнобильцям та ліквідаторам

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні