П’ятниця, 20 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яМільйони людей у ​​небезпеці: популярні БАДи пов'язані з потенційним ушкодженням печінки

Мільйони людей у ​​небезпеці: популярні БАДи пов’язані з потенційним ушкодженням печінки

Этот материал также доступен на русском языке
Популярні рослинні добавки можуть становити загрозу для печінки мільйонів людей. Такого висновку дійшли вчені університету Мічігану.

Раніше ми писали, що таке БАДи і чому вони такі популярні.

Дослідження  показало, що значна кількість дорослих людей вживають потенційно гепатотоксичні добавки, такі як куркума та зелений чай, без консультації з лікарем.

Згідно з дослідженням, 4,7% дорослих американців регулярно приймають добавки, що містять рослини, такі як куркума, зелений чай, ашваганда та інші. Виявлено, що ці добавки можуть бути потенційно небезпечними для печінки.

Дослідження також показало, що куркуму вживають 3,46% респондентів, зелений чай — 1,01%, інші рослини — менший відсоток. Більшість користувачів, наприклад, гарцинії камбоджійської сподівалися, що це допоможе їм схуднути. Багато людей самостійно обирають рослинні препарати для покращення здоров’я, що викликає занепокоєння у медиків через відсутність регулювання та неправильного маркування добавок.

«Ми провели аналітичну хімію і виявили близько 50% невідповідності між зазначеними на етикетці інгредієнтами та тим, що вони насправді містили, що дуже тривожно. Якщо ви купуєте добавку, а на ній вказано, що в ній є певний інгредієнт, це по суті підкидання монетки, чи це правда», – відзначив Роберт Фонтана, доктор медицини, гепатолог і старший автор дослідження.

Одним із стимулів для цього дослідження було зростання промисловості трав’яних та дієтичних добавок. У статті зазначається, що по всьому світу доступно для купівлі понад 80 000 унікальних добавок, а продаж добавок у Сполучених Штатах у 2023 році перевищив 150 мільярдів доларів, що можна порівняти з сукупним продажем рецептурних препаратів.

Інше дослідження виявило 70% збільшення кількості трансплантацій печінки через травми, викликані прийомом добавок, у період з 2010 по 2020 рік порівняно з 1994 по 2009 рік.

«Ми не намагаємося підняти тривогу. Ми просто намагаємося підвищити поінформованість про те, що безрецептурні добавки, які люди приймають та купують, не були протестовані і не довели своєї безпеки», — сказав Фонтану.

Лікарі та пацієнти повинні бути обізнані про ризики, пов’язані з вживанням цих добавок, оскільки вони не завжди перевірені на безпеку.

Це буде корисно:

Які приховані ознаки сигналізують про проблеми з серцем?

Що слід врахувати людині похилого віку при виборі фізичних навантажень?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні