П’ятниця, 20 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 5 серпня — чому цього дня молодим хлопцям...

Свята та народні прикмети 5 серпня — чому цього дня молодим хлопцям не можна ходити до лісу

Этот материал также доступен на русском языке
5 серпня в Україні святкують Міжнародний день світлофора, Всесвітній день устриць та День спідньої білизни. Християни вшановують пам'ять святого мученика Євсигнія, а також відзначають передсвято Преображення Господнього. Іменини відзначають Дар'я, Юхим, Іван, Христина, Марія.

5 серпня – яке свято відзначають в Україні

5 серпня в Україні відзначають Міжнародний день світлофора. Перший світлофор винайшов британець Джей Найт у 1868 році. Вже 10 грудня 1868 року його було встановлено у Лондоні біля будинку парламенту. Це світлофор управлявся вручну і мав лише два семафорні крила. Попередник сучасних світлофорів було встановлено 5 серпня 1914 року в американському місті Клівленд. Цей світлофор також мав два крила – червоний та зелений сигнали. Перший світлофор в Україні було встановлено у Харкові 1936 року.

Також 5 серпня відзначають Всесвітній день устриць. Вперше свято було започатковано в США. Зараз у країні цього дня проводять традиційні “змагання” у приготуванні та оригінальній подачі морського делікатесу. Варто також відзначити, що зараз устриці вважають делікатесом, але раніше, у XVI-XVII століттях, у Франції, Великій Британії цей молюск вважався їжею бідняків.

Також 5 серпня відзначають День спідньої білизни. Він був заснований у США з ініціативи компанії Freshpair. У 2013 році компанія-виробник спідньої білизни організувала в Нью-Йорку марафон з метою побити світовий рекорд Гіннеса. Метою марафону було зібрати найбільшу кількість людей, які зібралися в одному місці в білизні. На Таймс-сквер зібралося понад 800 людей, але цього було замало для встановлення нового рекорду. Але сама подія призвела до появи нового свята.

5 серпня – яке церковне свято 2024

5 серпня 2024 року християни вшановують пам’ять святого мученика Євсигнія. Він народився в Антіохії в середині ІІІ століття і протягом шістдесяти років служив у військах римських імператорів. Був християнином.

На початку царювання святого Костянтина Великого він був свідком явлення на небі зоряного хреста, який передвіщав йому перемогу. У старості святий Євсигній залишив військову службу і пішов на свою батьківщину, де він проводив час у молитвах, пості та відвідуванні храмів Божих.

Під час царювання Юліана Відступника та початку гонінь на християн за доносом одного з антиохійських громадян святий Євсигній постав перед судом. Він безбоязно викрив імператора у відступі від Христа, поставив йому приклад його родича святого Костянтина Великого і докладно розповів, як він був очевидцем явлення на небі знамення хреста. Імператор наказав відсікти йому голову. Так святий Євсигній помер у віці 110 років.

Також 5 серпня відзначають передсвято Преображення Господнього, тобто день перед святом.

5 серпня – що не можна сьогодні робити

5 серпня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • довго спати — до невдач у справах;
  • самотнім хлопцям ходити до лісу — забере нечиста сила;
  • брати до рук гострі предмети — великий шанс порізатися;
  • тим, хто дотримується Успенського посту — є м’ясні та молочні продукти, яйця, рибу.

5 серпня – що заведено робити цього дня

Наші пращури 5 серпня ходили до церкви — просили у святого Євсигнія — покровителя воїнів-християн — заступництва для військових, а також мудрості та допомоги у житті.

Увечері було заведено збиратися всією сім’єю та обговорювати свої плани. Наші пращури вірили, що після цього їхні мрії обов’язково здійсняться.

Згідно з місячним посівним календарем, 5 серпня 2024 року — день молодика. Працювати із рослини не рекомендується. Можна перекопувати ґрунт, полоти бур’яни, підготувати субстрат та компост, зайнятися збиранням на ділянці. Дозволено білити дерева.

5 серпня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • туман увечері — до спекотної погоди;
  • сом не показується поверхні води — до сильного дощу чи грози;
  • сова голосно ухає — до похолодання;
  • холодно на вулиці — тепла не буде наступні 40 днів;
  • багато зірок на небі — до дощу;
  • яскраво-червоний захід сонця – до сильного вітру.

5 серпня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Дар’я, Юхим, Іван, Христина, Марія.

Вас також можуть зацікавити новини:

Зміни для пенсіонерів у серпні: доплати, ідентифікація та новий закон про стаж (відео)

Краще ніж депозит? Чи варто зараз звичайним українцям вкладати гроші у землю (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні