Неділя, 6 Жовтня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяСверблять вуха, але ватяними паличками їх категорично не можна чіпати: чому лікарі...

Сверблять вуха, але ватяними паличками їх категорично не можна чіпати: чому лікарі проти

Этот материал также доступен на русском языке
Виявляється, ватяні палички зовсім не для вух, А самі вуха чистити найкраще пальцем. Чому – розповідає отоларинголог.

Запитання читачки:

– Мені 59 років. Намагаюся ретельно чистити вуха ватяними паличками, але іноді у вушній раковині виникає свербіж. Чому?

Відповідає отоларинголог Юлія Дєєва:

– Припиніть чистити вуха ватяними паличками: вони не призначені для цього. До нас регулярно надходять пацієнти, які проткнули паличкою барабанну перетинку. Наприклад, жінка чистила вуха, біг онук – підбив руку. Раніше, коли паличок не було, люди травмувалися довгим кінцем гребінця, спицею від парасольки, дужкою окулярів. Важливо пам’ятати: вуха миють разом з головою, і витирають пальцем – його можна вводити на ту глибину, на яку він проникає.

А свербіж у вусі, мабуть, пов’язаний з грибковою інфекцією. Зовнішній слуховий прохід покритий дуже тонкою та ніжною шкірою, де, як і на інших ділянках тіла, багато різних мікроорганізмів, у тому числі грибки. Якщо в інших місцях грибку «всидіти» важко, то у вусі інфекція поширюється активніше.

Найчастіше захворювання загострюється і натомість загальних недуг (цукровий діабет, псоріаз, екзема) або під час зниження імунітету: наприклад, людині надуло у вуха, вона перевтомилася. Також грибки «люблять» солодке, і загострення нерідко бувають у ласунів.

Грибки чудово почуваються при підвищеній вологості. Проблема часто виникає у тих, хто ходить у басейн. До речі, грибок у вусі розвивається у охайних людей, якщо слуховий прохід звитий: після душу там залишається волога. Коли ви відчуваєте, що у вусі є вода, краще закапати спиртові краплі (тільки якщо впевнені, що немає перфорації*) і висушити: спирт добре прибирає вологу.

Але я все ж таки раджу звернутися до лікаря, який призначить препарати, що усувають грибок. Якщо людина здорова і порушення у неї виникло вперше, то впоратися з ним можна за два тижні.

Перфорація – отвір в барабанній перетинці.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні