Неділя, 29 Вересня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіМобілізація для студентів: які зміни внесено до нового закону

Мобілізація для студентів: які зміни внесено до нового закону

Этот материал также доступен на русском языке
У травні набули чинності нові нормативні документи, спрямовані на посилення мобілізації. Одним із нововведень є зниження віку тих, кого можуть мобілізувати. 

Раніше за законом не могли призивати тих, хто молодше 27 років. Тепер планку опустили до 25 років. Втім, певні зміни так чи інакше зачіпають і більш молодих людей. В цій статті читайте, що треба знати про мобілізацію студентів.

Базова військова підготовка

На військовий облік юнаки традиційно стають після досягнення 16 років – у рік, коли їм має виповнитися сімнадцять. При цьому нове законодавство замість строкової служби вводить поняття базової військової підготовки. Вона буде проходити не лише у навчальних частинах ЗСУ, а у всіх закладах освіти, як окрема навчальна дисципліна. Для проходження такої підготовки направлятимуться всі чоловіки віком від 18 до 25 років, придатні за станом здоров’я і які ще не служили.

Жінки можуть проходити таку підготовку за бажанням.

В якому саме році проходити таке навчання, громадяни можуть обирати самостійно. Втім, направлення на такі збори здійснюватиметься за повісткою і включатиме проходження медичного огляду та професійно-психологічного відбору.

В мирний час базова військова підготовка триватиме до п’яти місяців, під час дії воєнного стану – до трьох місяців.

Оновлення даних і відстрочка

Студенти, які навчаються очно у вишах та закладах профтехосвіти, традиційно не підлягають мобілізації. Стосується це також асистентів-стажистів, аспірантів, докторантів, наукових працівників та самих педагогів. Але за новими правилами, студенти, які здобувають другу та третю вищу освіту (бакалаврат, магістратура), вже можуть бути мобілізовані до лав ЗСУ.

В будь-якому випадку всі хлопці з числа студентів, які досягли 18 років, мають оновити свої військово-облікові дані. Нагадаємо, що за новим законом усі чоловіки у віці від 18 до 60 років мають це зробити до 16 липня поточного року. Оновити дані можна особисто в територіальних центрах комплектування (ТЦК) або в центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП), або дистанційно за допомогою онлайн-застосунку «Резерв+».

Виїзд за кордон

Деякі юристи звертають увагу, що на сьогодні жодним законом не передбачена заборона виїзду чоловіків за кордон. Тим не менше українські прикордонники не випускають з країни більшість чоловіків віком від 18 років. Разом з тим в травні Кабмін ухвалив ще одне рішення, яке за певних умов дозволяє виїжджати з країни студентам у віці від 18 до 22 років.

Це можливо за умови, якщо вони:

  • не підлягають призову за мобілізацією;

  • оформляють академічну стабільність терміном на один семестр;

  • отримують ступінь бакалавра будь-якої спеціальності або магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування.

Для виїзду потрібно мати:

  • е-квиток студента;

  • завірену копію договору з іноземним університетом про прийняття на програму академічної мобільності;

  • військово-довідковий документ від ТЦК;

  • довідка від навчального закладу про направлення учасника програми академічної мобільності для навчання в іноземному виші.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні