Готують хумус на основі пасти з нуту з додаванням оливкової олії, кунжуту, лимонного соку та інших спецій. Традиційно закуска подається з коржем або лавашем, також її використовують як намазку на бутерброди і хліб.
Як гарнір хумус підійде до смаженого і тушкованого м’яса, добре поєднується з морепродуктами, свіжими овочами та соліннями. Іноді хумус готують ще з гороху та квасолі.
Хумус з гороху
Горох колотий – 300 грамів, насіння кунжуту – 100 грамів, лимон – 1 штука, олія соняшникова – 4 столові ложки, паприка, коріандр, куркума – по 0,25 чайної ложки, сіль – 1 чайна ложка без гірки, зелень – за смаком.
Приготування
- Горох промити, залити теплою водою так, щоб накрила на кілька сантиметрів, і залишити на 1 годину. Потім воду злити, горох знову промити і знову залити водою (1,5 літра).
- Довести до кипіння і варити на невеликому вогні близько 30 хвилин до м’якості.
- Готовий горох відкинути на друшляк.
Воду від варіння гороху залишаємо.
- Кунжут обсмажити на сухій сковороді 1-2 хвилини до появи яскравого аромату і зняти сковороду з вогню.
- З лимона вичавити 80 мілілітрів соку.
- Обсмажений кунжут пересипати в миску (трохи кунжуту залишити для прикраси), додати 1,5 столової ложки лимонного соку і 2 столові ложки соняшникової олії.
- Занурювальним або звичайним блендером подрібнити кунжут у кашку.
- Також подрібнити горох у пюре, за необхідності додати відвар, щоб пюре стало м’яким і набуло необхідної консистенції.
- Далі додати 1 чайну ложку солі, по 0,25 чайної ложки меленої паприки, коріандру та куркуми.
- Вливаємо в пюре решту лимонного соку (2 столові ложки) і соняшникову олію.
- Все ще раз збиваємо блендером до однорідності.
- Розкласти хумус по мисках, прикрасити петрушкою, полити олією і посипати кунжутом.
Хумус з гарбузом
Нут – 150 грамів, гарбуз – 100 грамів, цибуля ріпчаста – 1 штука, часник – 3 зубчики, мед – 1 столова ложка, паприка мелена – 1 чайна ложка, лимонний сік – 10 мілілітрів, горіхи, чебрець, сіль та перець – за смаком.
Приготування
- Нут добре промити, залити холодною водою і залишити на 6-8 годин.
- Відварити до готовності, щоб горошинки легко розчавлювалися (приблизно 1,5-2 години).
Духовку увімкнути для розігріву до 180 градусів.
- Очистити гарбуз, часник, цибулю. Гарбуз нарізати середніми шматочками, цибулю розрізати на кілька частин.
- Невелику жароміцну форму вистелити фольгою, залишивши вільні краї. Викладіть овочі на фольгу у форму. Додати мед, корицю, чебрець, олію. За смаком підсолити, поперчити і перемішати.
Накрити овочі фольгою, щоб не виходила пара, і відправити в розігріту до 180 градусів духовку. Запікати 50 хвилин.
Готовий запечений гарбуз остудити.
Варений нут відкинути на друшляк і залишити 4 столові ложки відвару. Перекласти нут у глибоку миску, влити відвар і подрібнити блендером до однорідності.
- Додати запечений гарбуз із цибулею та часником і ще раз пробити блендером.
- Додати паприку, лимонний сік, сіль, мелений чорний перець та дрібно рубані горіхи.
- Подрібнити все блендером і відправити хумус у холодильник на 30 хвилин.
Морквяний хумус із квасолі
Квасоля – 1,5 склянки, морква – 2 штуки, лайм або апельсин – 1 штука, олія – 3 столові ложки, кумін мелений (зіра) – 0,5 чайної ложки, сіль і зелень – за смаком.
Приготування
- Квасолю промити і замочити у холодній воді на 4 години, можна на ніч, і відварити до готовності. Відлити з квасолі трохи відвару і дати їй охолонути.
- Моркву відварити до м’якості.
- З лайма або апельсина вичавити 2-3 столові ложки соку.
- Моркву очистити від шкірки, нарізати кружальцями і викласти в чашу блендера. Додати трохи відвару від квасолі і подрібнити моркву до стану пюре. Потім додати квасолю, знову влити трохи відвару і подрібнити до однорідного пюре. Потім вливаємо сік цитрусових та олію.
- Ще раз збити блендером, додати зіру та сіль.
Перекласти хумус у підходящий посуд, полити олією, прикрасити зеленню і часточками цитрусових. Зберігати у закритій тарі.