Можна почути, що коричневі та червоні вкраплення можна частіше побачити в домашніх яйцях, що у магазинних таких дефектів практично немає.
Раніше ми розповідали, для чого досвідчені господині трясуть яйця перед варінням.
Це досить просто. На фабриках яйця просвічуються та відбраковуються, тому у продаж потрапляють яйця без кров’яних цяток.
Але бувають винятки, це стосується яєць із коричневою шкаралупою. Вона гірше просвічується, тому деякі червоні цятки можуть залишитися непоміченими.
Домашні ж яйця ніхто не просвічує. Згідно зі статистичними даними, близько 15% усіх курячих яєць мають червоні чи коричневі вкраплення.
Вся справа в тому, що коли яйце формується, воно оточується жовтковим мішечком, який наскрізь пронизаний кровоносними судинами, коли жовток дозріває, він звільняється з цього мішечка і частина крові з судин потрапляє в жовток.
Також експерти вважають, що чим старша курка, тим частіше у яйцях з’являються кров’яні вкраплення.
А ще, на появу кривавих цяток у жовтку може впливати генетична схильність курей.
Чи варто їсти такі яйця – кожен вирішує сам для себе. Якщо ви любите свіжі яйця без термічної обробки, краще з червоними вкрапленнями не вживати. Після термічної обробки таке яйце не завдає жодної шкоди здоров’ю людини. Якщо ви готуєте омлет або млинці, то краще видалити червоні цятки, щоб потім їх не спостерігати в готовому продукті.