Постійне відчуття переповненості шлунка, здуття і метеоризм? Як нормалізувати травлення і метаболізм доступними засобами, а головне – без застосування ліків, розповіла лікарка-терапевтка Вікторія Кокошко.
Не треба таблеток
До характерних симптомів тимчасового (функціонального) порушення перетравлення їжі належать печія, відрижка, гіркота у роті, постійне відчуття переповненості шлунка, здуття і метеоризм, біль і печіння у верхній частині живота, аномально швидке насичення під час їди. Також можуть спостерігатися головний біль, набряклість, зниження працездатності, погіршення сну.
Щоб позбавитися усіх цих неприємностей, не поспішайте жменями пити ферментні та жовчогінні препарати, сорбенти та гепатопротектори, спробуйте просто змінити режим харчування і спосіб життя.
Відновлюємо роботу шлунка
Щоб відновити мікрофлору, нормалізувати функції шлунка та кишечника:
- тимчасово повністю виключіть із раціону «шкідливу» їжу: фастфуд, кондитерські вироби, здобу, ковбаси, консерви, паштети, сосиски, майонез, кетчуп, жирне м’ясо, вершкове масло, смажені та гострі страви, копченості, маринади;
- відмовтеся від міцної кави та чорного чаю;
- їжте більше клітковини та білків (овочів, фруктів, зелені, цільнозернових продуктів, риби, нежирної молочки, м’яса птиці без шкіри, яєць), додайте в раціон горіхи, авокадо, лляну олію;
- включіть у меню ферментовані продукти – це будь-які квашені овочі, чайний гриб, соєвий соус, «живі» йогурти, хліб на заквасці (такі продукти покращують засвоєння корисних речовин, виводять токсини, знижують рівень поганого холестерину);
- готуйте на парі, відварюйте, тушкуйте або запікайте без додаткового жиру – ці способи приготування вважаються щадними для слизової шлунково-кишкового тракту. Також корисними є легкі перші страви: овочеві та рибні бульйони, супи-пюре.
Розганяємо метаболізм
Нез’ясовна слабкість і втома може бути пов’язана з уповільненням обміну речовин, а відповідно, порушенням складного процесу отримання організмом енергії з їжі та води. Щоб швидко і безпечно розігнати метаболізм:
- не пропускайте сніданок, їжте невеликими порціями 5-6 разів на день, приблизно в один і той же час;
- зведіть до мінімуму вживання солі та цукру;
- харчуйтесь різноманітно і збалансовано: щодня у раціоні мають бути білки, складні вуглеводи, корисні жири, фрукти та овочі;
- їжте фрукти не на десерт, а між їдою;
- пийте більше води (до двох літрів на день) для забезпечення нормальної роботи шлунка та кишечника – першу склянку пийте відразу після пробудження, перед сніданком;
- будьте фізично активними: обов’язково робіть зарядку, більше ходіть пішки.
Коли йти до лікаря?
Якщо за 7-10 днів правильного способу життя та раціонального харчування ваше самопочуття не нормалізувалося і дискомфорт у животі не зник, необхідно звернутися по допомогу до сімейного лікаря або гастроентеролога, щоб унеможливити запальний процес або загострення хронічних захворювань ШКТ.
Побудьте веганом
Для розвантаження організму дуже корисно щотижня проводити день на основі веганської дієти – тобто виключивши продукти тваринного походження. При цьому можна їсти злаки, бобові, насіння та горіхи, рослинні олії, овочі та фрукти, рослинні замінники м’ясних та молочних продуктів.
Дієтологи радять проводити такі розвантажувальні дні на постійній основі.
Ірина Кадченко