Відповідає ендокринолог Олексій Камінський:
– Майже 90 відсотків випадків вузлового зоба не потребують хірургічного лікування.
Ви маєте розуміти: вузловий зоб – це наслідок йодного дефіциту. Якщо ви щодня отримуєте достатню кількість йоду, то вузол не ростиме. Я переконаний, що всі люди повинні використовувати на кухні йодовану сіль.
Це забезпечить фізіологічну дозу йоду (згідно з рекомендаціями експертів ВООЗ, для людей віком понад 12 років вона становить 150 мікрограмів на добу, а сумарна щоденна доза – до 1000 мікрограмів).
І навіть якщо прийняти препарат, що містить цей мікроелемент, або з’їсти багатий на йод продукт, за три доби в організмі майже нічого не залишиться – йод легко виводиться з організму.
Хоча треба враховувати, що серйозне передозування може бути небезпечним.
– Чи завжди йод добре засвоюється?
– Ні. На його засвоєння впливають генетичні мутації, захворювання шлунково-кишкового тракту.
Основна маса йоду всмоктується у шлунку, а якщо при гастриті слизова оболонка запалена, то організму зробити це набагато важче.
За матеріалами fakty.ua