Якісні сосиски мають бути сірувато-рожевими та пружними, якщо вони м’які, значить, в їхньому складі є білкові домішки. Якщо під час приготування сосиски розвалюються, це говорить про високий вміст крохмалю в них.
Суп з сосисками та зеленим горошком
Інгредієнти
Сосиски – 4-6 штук, картопля – 3 штуки, морква – 2 штуки, зелений горошок – 150 грамів, консервована кукурудза – 100 грамів, зелень, сіль, перець.
Приготування
Наріжте картоплю кубиками, а сосиски та моркву – кружальцями. У киплячу воду покладіть моркву та картоплю і варіть 15 хвилин. Додайте сосиски, горошок та кукурудзу і варіть ще 7-10 хвилин. Посоліть і поперчіть за смаком і додайте зелень. Подавайте зі сметаною.
Перці, фаршировані сосисками
Інгредієнти
Сосиски – 4-5 штук, сир – 150 грамів, болгарський перець – 2 штуки.
Приготування
Сосиски наріжте кружальцями. Сир натріть на великій тертці. Перці розріжте вздовж на половинки і видаліть насіння. Внутрішню частину заповніть сосисками і посипте сиром. Запікайте в розігрітій до 180 градусів духовці близько 20 хвилин.
У начинку можна додати обсмажені з цибулею печериці.
Домашні сосиски з курки
Інгредієнти
Куряче філе – 250 грамів, молоко – 60 грамів, панірувальні сухарі – 10 грамів, часник – 2 зубчики, мускатний горіх – 0,5 чайної ложки, коріандр – 0,5 чайної ложки, цукор – 0,5 чайної ложки, перець, паприка мелена, сіль – за смаком.
Приготування
Залийте молоком панірувальні сухарі, а філе наріжте на великі шматки. Складіть все це в блендер і подрібніть до однорідної маси. Фарш викладіть на харчову плівку і сформуйте довгу щільну сосиску, яку перев’яжіть по краях нитками. Візуально розділіть її на кілька рівних частин і кожну перев’яжіть ниткою. Варіть у киплячій воді 5-10 хвилин.
Сирні коржики з сосисками
Інгредієнти
Кефір – 1 склянка, сіль – 0,5 чайної ложки, цукор – 0,5 чайної ложки, сода – 0,5 чайної ложки, борошно – 2 склянки, сир – 1 склянка. Для начинки: нарізані сосиски – 1 склянка, можна додати трохи будь-якого сиру.
Приготування
Замісити тісто і розділити його на кілька частин. Кожну частину розкотіть у коло і покладіть на її середину нарізані сосиски. Накрийте другою частиною тіста і добре заліпіть краї. Зверху трохи розкотіть качалкою. Смажте на розпеченій сковороді в олії до золотистого кольору. Готові коржики можна викласти на паперовий рушник, щоб увібрався зайвий жир.
Мариновані сосиски по-чеськи*
Інгредієнти
Сосиски (сардельки) – 6 штук, мариновані огірки – 2 штуки, часник – 2 зубчики. Для маринаду: вода – 0,5 літра, оцет виноградний – 150 грамів, лавровий лист – 2 штуки, сіль – 2 столові ложки, цукор – 1 столова ложка, перець горошком – 8 штук, гвоздика – 2 штуки, олія нерафінована – 2 столові ложки, цибуля – 0,5 штуки.
Приготування
З води та спецій зваріть маринад. Тонко наріжте маринований огірок та часник. Кожну сосиску надріжте з одного боку вздовж і покладіть усередину по шматочку огірка і часнику. На дно банки викладіть шар цибулі, нарізаної півкільцями. Зверху укладайте сосиски, перешаровуючи їх кільцями цибулі, огірка та часнику. Влийте в теплий маринад олію та оцет, перемішайте і залийте ним сосиски. Поставте маринуватися у холодильник на тиждень.
*У Чехії цю страву готують із товстих сосисок, які ми називаємо сардельками, і використовують як закуску або додають у салати.
Сосиски по-берлінськи
Інгредієнти
Сосиски або сардельки – 4-6 штук, цибуля – 2 штуки, олія – 4 столові ложки, мелений карі – 2 чайні ложки, томатна паста – 2 столові ложки, яблучний оцет – 2 чайні ложки, помідори у власному соку – 450 грамів, яблучний сік – 100 грамів, цукор – 1 чайна ложка без гірки, сіль, перець.
Приготування
Дрібно наріжте цибулю і злегка обсмажте її в олії. Додайте мелений карі, томатну пасту, нарізані помідори у власному соку, яблучний сік та оцет. Обсмажуйте на невеликому вогні близько 10 хвилин. Поперчіть, посоліть і всипте цукор. Сосиски або сардельки також обсмажте. Наріжте їх товстими кружальцями, а зверху полийте соусом. Подавайте до смаженої картоплі.