Осінню обрізку винограду проводять після того, як у лозі припинився рух соку. Визначити цей момент легко – все листя має пожухнути і потрапити. Зазвичай час для осінньої обрізки настає через два-три тижня після перших заморозків.
Раніше ми писали, як можна використовувати шкірки від цитрусових у саду та городі.
Правила обрізки винограду пізньої осені
Обрізання винограду проводять протягом усього вегетаційного періоду з першого року життя виноградного куща. Але осіння обрізка має особливе значення, тому що є формотворчою.
Видаляються зайві молоді пагони та надто старі лози. Якщо обрізка виконана правильно, кущ не витрачає сили на ті пагони, які не дадуть хорошого врожаю, а харчування рівномірно розподіляється між лозами, що залишилися.
Алгоритм осінньої обрізки винограду
Не треба боятися обрізати на виноградному кущі більше, ніж потрібно. Набагато гірше залишити непотрібні пагони – винограду буде важче зимувати, а надто довгі лози можуть вимерзнути.
Дотримуйтесь такої послідовності дій:
- Видаліть всі пагони, товщина яких менша за олівець.
- Обріжте ті частини пагонів, які не встигли одеревеніти, вони все одно замерзнуть взимку.
- З пагонів цього року залиште лише дві третини, решту повністю видаліть так, щоб вони рівномірно розподілялися по головній лозі.
- Укоротіть найсильніші пагони так, щоб на них залишилося шість бруньок, слабші – обріжте між четвертою та п’ятою брунькою.
У результаті необхідно обрізати близько 80% цьогорічного приросту. Крім того, видаляються занадто старі лози, на яких не було врожаю або з ознаками усихання чи хвороб.
Як оформити передплату на газету «На пенсії» онлайн — покрокова інструкція