П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
ГоловнаКомуналкаЗайві нарахування за комуналку. Звідки вони беруться і що робити, щоб не...

Зайві нарахування за комуналку. Звідки вони беруться і що робити, щоб не кидатись грішми на вітер

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції звернувся мешканець Львова Роман Фецович, який має статус учасника бойових дій. Він надіслав копію рахунку оплати за гарячу воду. Пенсіонер повідомив, що оплачує послугу регулярно, відповідно до показників лічильника, але кожного місяця отримує рахунки «за небаланс гарячої води».

Тому змушений додатково сплачувати 200-300 гривень. Читач питає, як не платити зайвих коштів.

Як нараховують «небаланс»?

Відповідно до Закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання»*, рахунки на оплату наданої комунальної послуги (небаланс гарячої води) формуються на основі показників вузла комерційного обліку (загальнобудинкового лічильника).

Показникі лічильника

Відповідно до частини 1 статті 11, зняття показників вузлів комерційного обліку щомісяця здійснюється виконавцем комунальної послуги або визначеною власником (співвласниками) іншою особою, яка здійснює розподіл обсягів комунальної послуги, у присутності споживача або його представника (представника об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, управителя багатоквартирного будинку), якщо інше не передбачено договором.

Зняття показників вузлів розподільного обліку (квартирний лічильник), а також приладів-розподілювачів теплової енергії здійснюється споживачами, якщо інше не передбачено договором.

Звідки береться “небаланс”?

А ось різниця між тим, що вказав загальнобудинковий лічильник, й тим, що спожили і сукупно вказали мешканці, і є небалансом. І якщо всі квартири в будинку обладнані лічильниками гарячої води, то визначається, яка частина цього небалансу припадає на один метр кубічний, і пропорційно до того, хто скільки спожив, вона дораховується. А якщо в будинку є квартири, які не мають своїх лічильників гарячої води, то небаланс розподіляється на них пропорційно до кількості осіб, які фактично користуються цією послугою.

Тож обов’язково зверніться письмово на підприємство, яке надає вам послуги, з питанням, як нараховувався тариф, чи враховано те, що у вас є лічильник, і чому на вас розповсюджується загальнобудинковий розподіл. Вимагайте письмового роз’яснення щодо принципу визначення та розподілу небалансу у вашому будинку.

Як заощадити гроші, якщо є пільги

Відповідно до частини 5 статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», ви маєте право на 75-відсоткову знижку на оплату комунальних послуг за користування газом, електроенергією та іншими послугами і скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання.

На підприємстві, куди ви звернетеся, вам зобов’язані надати детальний розрахунок пільги, на яку ви маєте право як учасник бойових дій, вказавши, з якого періоду ви користуєтеся нею.

Копію листа залиште собі, але відправляючи його поштою, зробіть поштовий опис. А якщо ви подаєте листа безпосередньо до приймальні, на вашому другому примірнику повинні розписатися. Так ви будете мати доказ, що зверталися. Другий примірник знадобиться для звернення до суду.

  1. Можете також додатково звернутися з листом до міської ради, щоб обґрунтувала об’єктивність нарахування.
  2. Якщо ви отримали інформацію, і вона вас не влаштовує, ви бачите, що є розбіжності, і значні, звертайтеся до суду. Саме в судовому порядку вимагайте у підприємства звірки та перерахунку, адже самостійно розібратися в цьому складно.

Третьою стороною можете визнати ОСББ або товариство, до якого належить ваш будинок, щоб з’ясувати, як розподіляється небаланс в мережах.

Можете запросити до суду представника управління соціального захисту населення за місцем вашого проживання щодо захисту ваших прав як пільговика. Лише таким чином можна з’ясувати порядок надання вам послуг, порівняти ваші рахунки та підприємства.

В позовній заяві можете вимагати проведення розрахунку, звірки та повернення зайвих коштів, якщо з’ясується, що вони були нараховані.

До позовної заяви додайте копії документів на право власності на ваше житло, копії рахунків оплати і листів, які ви отримали.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: відповідно до пункту13 Закону України «Про судовий збір», учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності, Герої України – у справах, пов’язаних з порушенням їхніх прав, звільняються від оплати судового збору. Про це ви можете заявити при поданні позовної заяви, надавши копії документів, що підтверджують пільги.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» 2119-VIII від 22.06.2017року редакції від 19.08.2022)

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні