Субота, 23 Листопада, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯк правильно збирати липовий цвіт, щоб зберегти аромат та корисні властивості

Як правильно збирати липовий цвіт, щоб зберегти аромат та корисні властивості

Этот материал также доступен на русском языке
Цілющі властивості липи відомі давно. Так, липовий чай чи відвар з давніх-давен використовують у народній медицині. Чай з квіток липи має приємний смак і має цілу низку корисних властивостей для здоров'я.

Його використовують як жарознижуючий, протизастудний, профілактичний та загальнозміцнюючий засіб. Активні речовини, що містяться в рослині, здатні покращити роботу імунної системи, зменшити вираженість запальних процесів, симптомів психологічних захворювань та ризик розвитку деяких форм раку, а також нормалізувати підвищений артеріальний тиск.

Коли збирати квіти

Збирати квіти можна починати, коли більшість їх розпустилася, а решта знаходиться ще в бутонах.

  • Рекомендують збирати квіти липи у першій половині дня, у теплу погоду (до 25 градусів) зі змінною хмарністю та вологим повітрям, коли в них інтенсивно виділяється нектар.
  • Не можна збирати квіти під час дощу та роси.
  • Суцвіття липи погано відокремлюються від прилеглих листочків, тому їх рекомендують акуратно обрізати ножицями.
  • Для чаю збирають суцвіття з крильцями липи. Самі суцвіття мають виглядати красивими та здоровими, без пошкоджень, іржі або пожовклих найближчих листків. Для невеликої родини на рік достатньо 0,5-1 кг свіжих квітів.

Сушіння та зберігання суцвіть

Заготовлені квіти рівномірним шаром розстилають на підносі і, накривши марлею, яка захищатиме від комах, протягом декількох днів сушать на вулиці в тінистому місці, що добре провітрюється. Можна сушити суцвіття в духовці або сушарці – при температурі 40-45 градусів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні