Про це йдеться в повідомленні Мінагрополітики.
Так, фахівці міністерства рекомендували найближчим часом утриматися від придбання та споживання свіжовиловленої риби не тільки в Херсонській області, а й у регіонах басейну річки Дніпро.
«Не наражайтеся на небезпеку, адже жоден із способів приготування не зробить її безпечною для вас. Таку рибу неможливо вживати в жодному вигляді (солона, сушена, варена, смажена). Вона може містити збудники інфекційних захворювань, включаючи ботулізм, паразити та небезпечні хімічні речовини», – зазначили у Мінагрополітики.
Також мешканцям України дали низку рекомендацій, як убезпечити себе від купівлі неякісної продукції:
- не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, виготовлену в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть у торгових закладах, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- бажано використовувати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
- не вживайте консерву за найменшої підозри на її недоброякісність, а саме не використовуйте продукцію зі здутих банок.
«У разі появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря. Наголошуємо, що реалізація живої риби повинна проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія живої риби повинна надходити на ринки з товарно-транспортними накладними та супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії, експертні висновки», – підсумували у Міністерстві аграрної політики.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, яка риба корисна для пенсіонерів.