Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія4 червня – Трійця: який простий ритуал допоможе залучити до будинку щастя...

4 червня – Трійця: який простий ритуал допоможе залучити до будинку щастя та достаток

Этот материал также доступен на русском языке
Трійця у 2023 році випадає на 4 червня і вважається одним із найважливіших свят після Великодня. Також Трійцю ще називають Зеленою неділею, адже цього дня прикрашають будинки травами-оберегами.

З цим днем пов’язано багато прикмет та традицій. Досі збереглася традиція прикрашати хату травами, що виступають оберегом.

Що забороняється робити на Трійцю?

Не можна проводити земляні роботи. Трійця вважається святом землі. Наші пращури помітили, якщо в цей день погода буде непогожою, то і осінь буде такою. Землю, церкву та будинки прикрашали свіжою зеленню та квітами. Тому важливо не займатися будь-якою земельною роботою цього дня.

Особливо обережно потрібно ставитись до дерев на Трійцю. Береза, горобина та верба часто використовуються у ритуалах на Трійцю. Раніше дівчата прикрашали їх стрічками, квітами та вінками. У жодному разі не можна в цей день рубати чи пиляти дерева.

Також під забороною прогулянки у лісі. За народними повір’ями на Трійцю в наш світ приходять міфічні істоти – німфи та русалки. Наші пращури вірили, що вони могли нашкодити людині, тому в цей період не гуляли самі в лісі, уникали водойм і не випускали худобу на пасовища.

Не можна цього дня купатися. Існує повір’я, що в період трьох днів не можна купатися у водоймах, адже хитра русалка будь-якої миті може затягнути на дно.

Домашня робота також під забороною. Виняток становить лише приготування їжі для сім’ї та домашніх чи домашніх тварин.

Що потрібно зробити на Трійцю

Цього дня обов’язковим є відвідування церкви, де людина молиться Богові. При цьому не прийнято щось просити для себе, а лише дякувати Господу за все, що має людина.

Після служби добрим продовженням стане сімейна трапеза. Оскільки Трійця не припадає на час посту, на стіл ставлять усе, що є в будинку, крім алкоголю. Якщо хтось прийде в гості, його слід прийняти з усією щедрістю, нагодувати та напоїти.

Перед трапезою стіл обов’язково застелити новою скатертиною, яка символізує оновлення та достаток. Обов’язковою стравою у наших предків був святковий коровай, причому у тісто обов’язково клали монетку. Кому вона траплялася, того чекали успіх та багатство.

На Трійцю можна заготовляти трави, у цей день вони мають особливу силу.

Щоб залучити в будинок багатство та достаток, потрібно обов’язково розкласти трави на підвіконні.

Прикмети на Трійцю

Дощ у цей день – хороший знак, отже літо буде теплим та сонячним, а також багатим на врожай.

Якщо на Трійцю спека – літо буде посушливим.

Потрапити під дощ – до добра та виконання бажань, а побачити веселку – до здоров’я та достатку наступного року.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні