Для заготівлі траву збирають із квітучих стебел протягом усього часу цвітіння рослини. Зібрану траву 4-5 годин пров’ялюють на сонці, а потім досушують під навісом або в теплому приміщенні.
Фармакологічні властивості
Рослина відома в народній медицині багатьох країн. Вважається, що зірківка
- покращує діяльність серця і стан нервової системи,
- зменшує різні болісні відчуття,
- зупиняє кровотечі,
- загоює гнійні рани,
- розсмоктує пухлини різного походження.
Чинить протизапальну, антисептичну, протицинготну дію. Настій трави або сік свіжої рослини вживають при захворюваннях печінки та жовчного міхура, легень (особливо при кровохарканні), кривавому блюванні, геморої, а також при тиреотоксикозі.
Настоєм трави промивають очі при запаленнях і на початковій стадії помутніння рогівки (катаракта).
Зовнішньо міцний настій у вигляді примочок використовують при хворобах шкіри (вугри, порізи, висипи, гнійні рани), у вигляді ванн – при набряках ніг та нервовому збудженні.
У лікувально-профілактичний харчовий раціон (особливо при хворобах легень, серця, печінки та нирок) включають салати з молодого свіжого листя та пагонів.
Про запас рослину квасять і маринують.
Застосування
Внутрішньо
- Сік свіжої рослини, змішаний з невеликою кількістю меду, по 1 чайній ложці 4-6 разів на день.
- Настій трави (1 столова ложка сировини на склянку окропу, настоюють у термосі 8 годин, проціджують) по чверті склянки 4 рази на день.
- Салат: траву мокриці та зелену цибулю подрібнюють, солять, заправляють вершками, прикрашають шматочками круто звареного яйця і посипають кропом (на 100 г трави беруть 100 г зеленої цибулі, 20 г вершків, половинку вареного яйця та спеції).
Зовнішньо
Настій свіжої трави (10 столових ложок сировини на 1 л окропу, кип’ятять 5 хв., настоюють 4 години) для компресів та промивань.