Національний перелік нематеріальної культурної спадщини нашої країни постійно поповнюється. Адже у кожному регіоні є свої унікальні традиції та обряди. Входять до переліку та самобутні кулінарні традиції.
Леквар: закарпатське сливове повидло
Леквар — це густе сливове повидло, яке традиційно варять у селах на Закарпатті. Його готують із двох сортів слив: угорки чи бистриці.
Воно має не тільки насичений смак і запах, але й дуже корисне для здоров’я, адже роблять його без цукру. З цим повидлом виходять смачні пиріжки, вареники, пироги та тістечка.
Що знадобиться?
- Сливи та вода — кількість за бажанням.
- великий казан – для варіння.
Як приготувати?
- Сливи промити і видалити з плодів кісточки, пересипати в казан і залити водою.
- Помістити казан на вогонь і варити до кипіння.
- Закипілу сливову масу необхідно безперервно помішувати дерев’яною лопаткою, до повного загусання. На це може піти цілий день.
З п’яти кілограмів слив наварюють два з половиною літри густого леквару. Цукру не додають.
Якщо леквар не падає з перевернутої ложки – це вже готовий.
У скляній банці він може зберігатися і два, і три роки.
Нагадаємо, ми розповідали вам про те, як приготувати болгарську міліну (баніцу).