Гарбуз містить білок, клітковину і вітаміни С, В, В2, Е, РР, Т, причому вітаміну А в ньому уп’ятеро більше, ніж у моркві. Він допомагає очищати організм, покращує травлення, використовується як сечогінний засіб.
Також його застосовують під час лікувальних дієт, для покращення зору, обміну речовин, при гіпертонії, туберкульозі, а також для профілактики онкологічних захворювань.
Гарбуз корисний тим, що нормалізує прохідність жовчовивідних проток, сприяє регенерації клітин, виводить холестерин, покращує вуглеводний обмін. Кальцій і магній, які є у гарбузі, зміцнюють серцевий м’яз, знижують тиск. Благотворно впливає він на нирки при циститі та пієлонефриті.
Антиоксидантні властивості цього овочу сприяють омолодженню, а залізо впливає на колір обличчя.
Також гарбуз корисний для зниження ваги, але тільки в запеченому вигляді, без додавання олії, молока або цукру.
Протипоказань у гарбуза не так вже й багато. Його краще не вживати тим, хто страждає на важку форму цукрового діабету, при зниженій кислотності та гастриті, кольках, метеоризмі.