Цю дієту рекомендують тим, хто страждає на гепатит і холецистит, цироз печінки та жовчнокам’яну хворобу, проте не забороняється дотримуватися її і здоровим людям, які хочуть правильно харчуватися.
Дієта № 5 розроблена таким чином, щоб в організм надходила достатня кількість вуглеводів та білків і при цьому зменшувалася кількість жирів. Мета дієти – знизити навантаження на печінку і відновити нормальну функцію жовчовивідної системи.
При цій дієті важливо, щоб харчування було частим і дрібним, тобто кожні три-чотири години невеликими порціями. Усі страви мають бути теплими, а масло можна використовувати тільки як заправку до готової їжі. Головне – ні в якому разі не їсти смажені страви, а готувати їх на пару, варити, запікати або тушкувати.
Що стосується переліку продуктів, то в дієту входять нежирні молочні та кисломолочні продукти, рис, гречка, вівсяні пластівці та манка, а також макарони із твердих сортів пшениці. Овочі можна вживати у будь-якому вигляді – як свіжі, так і запечені, а із фруктів краще вибрати солодкі яблука, груші та банани.
Не слід виключати з раціону яйця, бо вони містять багато корисних речовин, але від яєчні доведеться відмовитися. М’ясо можна тільки нежирне – яловичину і птицю, а також пісну рибу. Хліб краще їсти вчорашній, дозволеними є також сухарі та хлібці.
При дієті №5 з раціону потрібно повністю виключити смажені, копчені та гострі страви, соуси, майонез і кетчуп. Не вживати алкоголь, міцну чорну каву без молока і какао.
Також забороненими є сало, консерви, субпродукти, жирні сорти м’яса та риби. Виняток становить лише лосось, та й то дуже рідко, невеликим шматочком.
На час дотримання дієти також доведеться відмовитися від перловки, пшона та кукурудзяної каші, а також від будь-яких бульйонів. Виключаються також солодощі, кислі ягоди та цитрусові