Інгредієнти:
- ребра баранячі – 1 кг,
- нут – 2 склянки,
- картопля – 4 шт.,
- масло вершкове топлене – 100 г,
- цибуля ріпчаста – 2 шт.,
- морква – 2 шт.,
- томати у власному соку – 400 г,
- болгарський перець – 2 шт.,
- айва – 2 шт.,
- часник – 6 зубчиків,
- перець гострий – 1 шт.,
- паприка – 1 столова ложка,
- зерна коріандру розтерті – 1 столова ложка,
- гранатовий сік – 100 г,
- свіжа зелень – 70 г (кінза, петрушка, базилік),
- перець чорний мелений, сіль – до смаку.
Приготування:
- Замочуємо нут на ніч у холодній воді. Вранці зливаємо воду, заливаємо свіжу, ставимо на вогонь і варимо приблизно 1,5 години – до повної готовності.
- Ребра розрізаємо на частини, промиваємо, заливаємо приблизно чотирма літрами води, ставимо на вогонь. Коли вода закипить, необхідно зняти піну і покласти моркву і цибулину в каструлю. Варимо бульйон годину.
- Після часу овочі дістаємо і викидаємо, а реберця перекладаємо в окрему тарілку. Бульйон проціджуємо.
- У сковороді розігріваємо топлене вершкове масло і обсмажуємо на ньому варені баранячі ребра.
- Обсмажені ребра перекладаємо в тарілку, а на сковороді смажимо цибулю, нарізану півкільцями, до золотистого кольору. Потім додаємо нарізану півкільцями моркву і смажимо все разом ще 10 хвилин.
- Томати у власному соку очищаємо від шкірки, нарізаємо на шматки та викладаємо до обсмажених овочів, готуємо ще 5-7 хвилин.
- Перець очищаємо від насіння та нарізаємо півкільцями, айву ріжемо на невеликі шматки. Коли нут звариться, зливаємо з нього воду, викладаємо в каструлю баранячі ребра, обсмажені моркву та цибулю, перець та айву. Заливаємо м’ясо та овочі процідженим бульйоном і ставимо на півгодини варитись на повільному вогні. Потім додаємо нарізану кубиками картоплю, а коли вона розм’якшиться, додаємо подрібнений часник. Кидаємо в суп гострий перець (за бажанням). Наприкінці вливаємо гранатовий сік, додаємо коріандр, базилік і паприку, солимо і перчимо, варимо буквально пару хвилин, потім знімаємо з вогню і даємо настоятися. Готовий бозбаш подаємо, прикрасивши свіжою зеленню.