Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіОбов'язкова евакуація: що означає і де жити переселенцям?

Обов’язкова евакуація: що означає і де жити переселенцям?

Этот материал также доступен на русском языке
Запеклі бої, майже повна відсутність електро- і газопостачання змусили владу оголосити обов'язкову евакуацію на Донбасі. Як це відбувається і що пропонують евакуйованим?

Що означає обовязкова евакуація?

Наприкінці липня Кабмін створив Координаційний штаб для організації евакуації з Донецької області. Продиктовано таке рішення влади неможливістю забезпечити взимку подачу світла і тепла у цьому регіоні.

Окрім Донецької області, обов’язкову евакуацію можуть оголосити ще у чотирьох областях, що розташовані поблизу лінії фронту. До них належать Харківський, Дніпропетровський, Миколаївський та Запорізький регіони. Вивезти звідти людей збираються, по-перше, для їхньої безпеки, а, по-друге, знову-таки через неготовність прифронтових областей до опалювального сезону.

Від обов’язкової евакуації можна відмовитися, підписавши спеціальний бланк. Таким чином людина підтвердить, що залишаючись на небезпечній території, вона бере на себе відповідальність за наслідки свого рішення. Окрему форму відмови також зобов’язані підписати батьки або опікуни дітей.

Обов’язкова евакуація може зачепити пятисот тисяч людей. У Кабміні обіцяють не допустити ситуації, що склалася на початку війни, коли багато людей виїжджали самостійно, але змушені були повернутися назад через дорогу оренду житла. Наразі всі витрати на евакуацію держава зобов’язується взяти на себе.

Житло для переселенців: є варіанти

Де і як жити? – питання, яке стає перешкодою для евакуації, незважаючи на обіцянки влади забезпечити переселенцям безкоштовне житло. Над розв’язанням цієї проблеми постійно працюють, бо місць для усіх поки що не вистачає. Наразі тимчасово переміщені особи мешкають здебільшого у школах, гуртожитках, дитячих садках. Також є можливим розміщення у житлових приміщеннях. А нежитлові приміщення мають намір реконструювати.

В уряді заявили, що планують надати для тимчасового розміщення переселенців дві тисячі квартир у шістнадцаті областях України. Однак заселитися усі біженці зможуть лише у січні-лютому.

Розраховує влада і на пересічних громадян, які забезпечують переселенців безоплатним житлом. Для цього власникам хочуть збільшити розмір компенсаційних виплат. Сьогодні за безкоштовне розміщення одного переселенця держава виплачує власнику житла близько 450 гривень на місяць. З 1 жовтня ця сума зросте до 900 гривень. Також за розміщення біженців держава покриватиме витрати на комуналку закладам комунальної та державної власності, релігійним організаціям та приватним підприємцям.

Хвостатих можна брати із собою

Щоб прискорити вивезення людей, дозволяють евакуюватися разом з домашніми тваринами. Адже небажання залишати їх напризволяще часто стає одним із приводів відмови від переїзду.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні