Про це розповіли лікарі-дієтологи, передає Ukr.Media.
Так, за словами фахівців, деякі молочні продукти можна вживати після закінчення терміну придатності. Якщо молоко цільне і воно почало бродити, його можна з’їсти у вигляді кислого молока. Кисле молоко може бути молоде, приємне на смак, а далі буде з кислинкою, але все одно людина не отруїться.
Аналогічна ситуація з кефіром. Молодий кефір матиме проносну дію, а міцніший – закріплюючу, – зазначають дієтологи.
Зовсім інша ситуація із натуральною кисломолочною продукцією. Куплені на ринку фермерський сир чи сметана довго не зберігаються і здатні викликати отруєння у разі вживання простроченого продукту. Те саме стосується свіжих сирів на кшталт моцарели, зазначили фахівці.
Вживання простроченої риби також може загрожувати наслідками. З рибою все складно, тут не варто ризикувати, якщо вона не заморожена. У рибі та морепродуктах дуже швидко з’являються токсини, буде важке отруєння. Навіть іноді буває, що термін придатності не минув, але неналежне зберігання може призвести до серйозних отруєнь, – попередили експерти.
Продукти у вакуумній упаковці та консерви мають запас за терміном придатності, але важливо дотримуватись усіх умов зберігання. Так, продукт у вакуумній упаковці має термін придатності, але, якщо він зберігався правильно, цей термін може бути збільшений на день-два. Те ж саме з консервами: якщо вони зберігаються три роки, то не страшно, якщо місяць ще полежать. Але іноді трапляється, що продукти зберігаються з порушеннями: наприклад, у вакуумній упаковці лежать у теплі. Не можна їсти консерви, які зазнали ударів, навіть у межах терміну придатності, — пояснили дієтологи.
М’ясо або курку можна покласти в морозилку, там вони збережуть свої властивості до півроку, але краще не класти їх на останніх термінах: невідомо, чи дотримувалися умови зберігання в магазині. Якщо вони не дотримувалися, м’ясо може зіпсуватись навіть у холоді, попереджають фахівці.