В Україні умови для вирощування винограду можна вважати ідеальними, тому багато городників бажають дізнатися все про виноград: правила посадки і розмноження, чим і коли підживити, які хвороби вражають рослини і які основні методи їх запобігання, як протидіяти навалі шкідників.
Інтернет-магазин “Аптека Садівника” реалізує препарати для захисту винограду, які вироблені в Україні з урахуванням місцевих особливостей клімату, різновидів ґрунтів, шкідників, що переважають та збудників хвороб.
Як виростити виноград
Спочатку треба визначитися з вибором сорту винограду. Винні та столові сорти потребують не однакового догляду та формування кущів. Рослини також підрозділяються за: скоростиглістю; кольором; смаком і величиною ягід; призначенням; швидкістю росту. Вибираючи ранні, середні або пізні сорти, рекомендується розрахувати приблизний час збирання врожаю, щоб встигнути до перших приморозків. Для вирощування винограду вибирають сонячне місце, захищене від холодного вітру постійною спорудою. Не варто садити рослину в низині, де спостерігається підвищена вологість. Краще вибрати невеликий схил, захищений від протягів.
Як розмножити виноград
Сучасні сорти винограду максимально пристосовані для швидкого росту та розмноження. На кожному кущі здебільшого квіти двостатеві. Запилення відбувається за допомогою вітру, комах, самозапилення, навіть при ще закритому бутоні. Розмноження винограду можливе практично всіма доступними засобами: насінням, відводками, живцями, щепленням. При посадці кісточкою саджанець може не наслідувати материнські особливості. Найбільш поширене вирощування культури живцями – у домашніх умовах легко виростити лозу улюбленого сорту. Матеріал можна вибрати з обрізаних навесні або восени здорових гілок товщиною не менше 5-6 мм.
Як швидко зібрати врожай винограду
Стиглість виноградних ягід садівники визначають візуально. Плоди столових сортів набувають характерного кольору. Ягоди стають м’якими та напівпрозорими, всередині видно кісточки. Найважливіша характеристика – смак, що властивий сорту. Пробують ягоди внизу грона, де зрілість настає пізніше.
Збирання винограду починається, коли більшість плодів дозріла. Гребінь обережно обрізають секатором або спеціально пристосованими ножицями, підтримуючи гроно другою рукою. Ягоди, що впали на землю, швидко лопаються, забруднюються, стають непридатними до їжі. Для збору врожаю використовуються кошики, відра, ящики ємністю 4-6 кг.