Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаСлужба в Чорнобилі й несправедлива пенсія

Служба в Чорнобилі й несправедлива пенсія

Этот материал также доступен на русском языке
Ліквідатори, які уникли тяжких захворювань, можуть розраховувати лише на достроковий вихід на пенсію. Інших пенсійних пільг вони не мають. 

«У 1986 році, за призовом військкомату, я перебував у Чорнобилі. Відпрацював там місяць. Є всі документи, що підтверджують статус чорнобильця, і грамота з вдячністю від військової частини, але гідну пенсію я не заслужив.

Мені 70 років, я важко хворію, але групи інвалідності у мене немає. Отримую всього 2800 гривень, немає ніяких надбавок. Чому так мало?

Молчанов Л. І., м. Бахмут, Донецька обл.»

В даному разі, на жаль, на справедливість розраховувати не доводиться. Можемо лише констатувати, що особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і яким у зв’язку з цим встановлено групу інвалідності, отримують вищі пенсії. При цьому ліквідатори, які уникли тяжких захворювань, можуть розраховувати лише на достроковий вихід на пенсію. Інших пенсійних пільг вони не мають. 

У таких випадках пенсію розраховують на загальних підставах. Трохи міг би врятувати ситуацію перегляд розміру додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю. Але, на жаль, розмір цих мізерних доплат не переглядався з 2014 року.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Раніше опубліковано: Хочу перейти на чорнобильську пенсію

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні