No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаНебезпечні хрущі нищать сади

Небезпечні хрущі нищать сади

Якщо цикадки знищують надземну частину рослин, то личинки хруща нищать нещадно кореневу систему. При тому, що інформація про нього відома більшості садівників, я постараюсь описати факти, які знають далеко не всі. За останні 50 років термін проходження шляху від яйця до дорослого жука скоротився в двічі, з 6 до 3 років. Це означає, що личинка […]

Якщо цикадки знищують надземну частину рослин, то личинки хруща нищать нещадно кореневу систему. При тому, що інформація про нього відома більшості садівників, я постараюсь описати факти, які знають далеко не всі.

За останні 50 років термін проходження шляху від яйця до дорослого жука скоротився в двічі, з 6 до 3 років. Це означає, що личинка стала більш прожерливою також мінімум вдвічі. Дорослі жуки жіночої статі раніше заривались у землю до 50 см і там відкладали яйця. До речі, кожна самка відкладає до 70 штук яєць. З кожним роком глибина кладки зменшувалась. Зараз це відбувається повзанням по землі та відкладенням яєць у невеликі тріщинки та виїмки. А це збільшує площу зараження в рази. Раніше личинки в перший та другий роки життя харчувались виключно рослинними рештками. Зараз уже до кінця першого року перегризають та харчуються молодими корінцями.

Завдяки міцним м’язам та ще міцнішим щелепам, вони дуже швидко пересуваються у ґрунті. Уявіть лише — 5 личинок на 1 м2 знищують за один сезон 25% коріння. А при садінні молодого дерева, коли земля добре зволожена вистачить навіть однієї великої личинки, щоб дерево не розпустилось. Вона об’їдає молоді всмоктувальні корінці білого кольору, тим самим не даючи змоги брунькам проростати. Саме завдяки цим молодим корінцям у дереві виникає тиск, який виштовхує сплячу бруньку. Без необхідного тиску брунька не розвинеться. Молоде дерево довго стоїть живе, але не розпускається — це перша ознака під’їдання коріння личинкою хруща.

На зараженій території, де ростуть дерева дворічного і старшого віку, присутність шкідника можна розпізнати за такими ознаками: дерева мають невеликі прирости (не характерні для сорту) сильно уражуються хворобами (навіть імунні сорти), молодші дерева починають засихати з верхівки… Для боротьбі з хрущем є багато засобів і кваліфіковану пораду можна отримати у кожному спеціалізованому магазині. Треба знищувати жуків після того, як вони виповзли з землі та паруються на деревах. Це відбувається у квітні-травні. Обтрушуйте дерева удень, коли жуки сплять. Збирайте та знищуйте їх.

Зі свого досвіду хочу дати пораду, як вберегти молоді насадження перші 2-3 роки. Заготовляйте влітку траву полину, восени квітки та пагони хризантем, кущі чорнобривців. При садінні дерев та кущів подрібнюйте їх та додавайте у садивні ями. Це допоможе не лише вберегти молоді насадження від хруща, але й оздоровити землю від різних патогенних форм.

В. Францішко, науковий співробітник лабораторії селекції і технології вирощування ягідних культур Інституту садівництва НААН

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине