No menu items!
Четверг, 25 апреля, 2024
ГлавнаяДачаЯк врятувати томати від примх погоди

Як врятувати томати від примх погоди

У минулому сезоні на своїй земельній ділянці вирощував близько 300 сортів томатів, з яких трохи менше половини — новачки. Як завжди, висадив міцну розсаду на постійне місце в II і III декадах травня, в надії на відсутність неприємних погодних сюрпризів і гідний урожай. Але не тут-то було. В останній день травня в нашій місцевості пройшла […]

У минулому сезоні на своїй земельній ділянці вирощував близько 300 сортів томатів, з яких трохи менше половини — новачки. Як завжди, висадив міцну розсаду на постійне місце в II і III декадах травня, в надії на відсутність неприємних погодних сюрпризів і гідний урожай. Але не тут-то було. В останній день травня в нашій місцевості пройшла сильна злива з градом. Лило і било з такою інтенсивністю, що в більшій чи меншій мірі постраждали всі городні культури. На щастя, солодкі перці і баклажани висадити тоді ще не встиг. Що стосується томатів, більшість кущів град повністю знищив, на багатьох рослинах залишився лише корінь з частиною дірявого головного стебла.

Хоч і велике було розчарування, руки опускати не став. Очистив рослини від пошкоджених стебел, обробив розчином стимулятора епін-екстра і кілька разів — розчином мікро- і макроелементів. Через кілька днів рослини почали оживати, з пасинків стали відростати нові стебла. Подальший догляд за томатами (прополка, підв’язування до опор, формування куща, підгодівля, захист від хвороб) допомогли отримати дуже хороший урожай якісних плодів, на який вже і не розраховував на початку літа.

Упевнений, багато городників опинялися в подібній ситуації після стихійних ударів природи. Не став винятком і нинішній сезон. В травні і червні по всій території України пройшли сильні зливи, які просто змивали все на своєму шляху, а в західних областях ще й град побив те, що не «вимило». На город було страшно вийти.

Звичайно, в такій ситуації краще замінити пошкоджені томатні рослини нової розсадою. Якщо ж такої можливості немає або ви вирощуєте рідкісні, нові для себе сорти, дайте рослинам час, допоможіть відновитися, і вони віддячать вам. Нехай урожай буде не такий вражаючий і більш пізній, але він обов’язково буде! Це стосується і тих випадків, коли на грядках «погосподарював» колорадський жук. Ніколи не треба падати духом, якщо ви вчасно допоможете рослинам оговтатися, усе буде добре.

О. Федорченко, овочівник, с. Білорічиця Чернігівської області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине