No menu items!
Пятница, 29 марта, 2024
ГлавнаяДачаОбираємо хвойні рослини кулястої форми

Обираємо хвойні рослини кулястої форми

Різноманітність форм хвойних рослин дозволяє створювати різні композиції в саду. А варіювання кольору і форми збільшує їх композиційні можливості. Кулясту крону можуть мати як кущові рослини, так і штамбові. Найкраще така форма крони виглядає при вирощуванні на штамбі. На високій підщепі крона хвойних рослин добре освітлюється сонцем, ріст пагонів нічим не обмежений, так що дрібні […]

Різноманітність форм хвойних рослин дозволяє створювати різні композиції в саду. А варіювання кольору і форми збільшує їх композиційні можливості. Кулясту крону можуть мати як кущові рослини, так і штамбові. Найкраще така форма крони виглядає при вирощуванні на штамбі. На високій підщепі крона хвойних рослин добре освітлюється сонцем, ріст пагонів нічим не обмежений, так що дрібні гілочки у всіх напрямках розвиваються рівномірно, утворюючи правильну кулю.

     

Надають легкості квітникам

Перш ніж купити саджанець хвойної рослини кулястої форми, треба визначити, куди його посадити, як максимально використати для створення того чи іншого декоративного ефекту в саду. Колючі кулі, зібрані разом, можуть утворити дуже мальовничу композицію. Важливо тільки підібрати рослини різного розміру, поєднуючи їх з штамбовими формами (штамби підбирати різної висоти). Крім розміру і різниці в висоті «над рівнем ґрунту», вони можуть відрізнятися забарвленням і формою хвої, що розширює діапазон для творчості.

Кулясті хвойні рослини допомагають зробити легшими строгі правильні геометричні квітники. Якщо по кутах такого квітника висадити чагарники або дерева з кроною кулястої форми, весь простір оживе, він буде виглядати природніше і затишніше. Очі не будуть натикатися на гострі кути. Кулясті хвойники часто використовують при створенні композицій кругового огляду, коли треба створити видимість неосяжності простору. Саме «кульки» в далеких точках ділянки створюють такий ефект. Якщо в саду створені хаотичні пейзажні композиції з безліччю різних трав’янистих рослин, то різних розмірів хвойники правильної кулястої форми допоможуть надати цьому вигаданому хаосу певний ритм.

Саме кулі стануть акцентом і скелетом такої композиції. При певних умовах добре розвинений штамбовий хвойник може виконувати роль парасольки для невеликої лавки для відпочинку. На садових ділянках дуже красиво виглядають алеї, створені за допомогою вічнозелених штамбових рослин (щеплення на високій підщепі) з кулястою формою крони. Така алея виглядає казково, романтично.

    

Маленький сад стане великим

Використання кулястих рослин на невеликих ділянках дозволяє візуально розширити простір, тим самим візуально збільшити розміри маленького саду.

Цієї мети досягають і за допомогою кольору хвойних рослин і комбінування різних за розміром «кульок». Для візуального розширення вузької садової ділянки часто використовують принцип розміщення найсвітліших і найменших за розміром куль в далекій точці огляду.

При виборі хвойної «кульки» треба обов’язково враховувати, що візуальне сприйняття кулястої або напівшароподібної форми посилюється за рахунок щільності крони (густе розгалуження) і щільності розміщення хвоїнок на гілочці. Крім того, велике значення для візуалізації кулі має фактура хвої, її зовнішній вигляд. Щоб зовнішній вигляд «кульки» був якомога ближче до ідеалу, необхідно видаляти пошкоджені гілки і хвою і постійно стежити за здоров’ям рослини.

Хвора рослина автоматично втрачає строгу форму крони. Одне з найважливіших умов отримання ідеальної форми — рівномірне освітлення всієї крони. В іншому випадку гілки будуть рости асиметрично, хвоя не буде всюди однаково ідеальною, а це сильно знизить декоративні властивості рослини.

    

Сформовані чи виведені?

Щоб вибрати рослину, яка підійде вам найкращим чином, треба дещо дізнатися про кулясті хвойники. Існують дерева і чагарники, що мають природну кулясту форму.

Такі хвойні рослини дуже зручні, оскільки догляд за ними не обтяжливий і вимагає лише зрідка невеликого коректування форми. У природі ідеальна куляста форма крони хвойних рослин зустрічається вкрай рідко і асортимент таких рослин невеликий. На щастя, селекціонери наполегливо займаються виведенням нових сортів з округлими формами.

Кулясті рослини можна отримати і штучним способом за допомогою регулярної стрижки. Щоб домогтися ідеальної кулястої форми, часто використовують спеціальні шаблони і інструменти. Такі рослини називають формованими.

При стрижці хвойних обов’язково треба враховувати біологічні особливості видів тих рослин, які обрані для надання їм кулястої форми.

Ксенія та Мар’ян Швед, садівники, м. Львів.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине