Пятница, 19 апреля, 2024
ГлавнаяДачаВолинянка розповіла, як підготувати хризантеми та троянди до зимівлі

Волинянка розповіла, як підготувати хризантеми та троянди до зимівлі

Хризантема овіяна безліччю легенд. Вона уособлює в собі тепло літа і прохолоду осені. Її квіточки, наче маленькі сонечка зігрівають перед початком зими. А чого вартий аромат! Він свіжий, терпкий, в ньому є нотки осіннього блаженного смутку. До речі, парфумери гідно оцінили цей аромат і ми маємо змогу насолоджуватися ним не лише восени, а й протягом усього року.

Звісно, живих квітів не зможуть замінити жодні парфуми. Саме так вважає Ольга Віталіївна Куляша з міста Торчина Волинської області. Хоча хризантеми — не єдині квіти на її присадибній ділянці.

Мультифлора — найулюбленіша

Любов до рослин у Ольги Віталіївни зародилася ще у дитинстві, квіти завжди росли на обійсті батьків, також їх вирощувала бабуся. Коли разом з чоловіком перебралася у власний будинок одразу ж посадила тюльпани і півонії. Пані Ольга впевнена, що без квітів будь-яка ділянка, наче сирота, а ще, декоративні рослини дарують справжнє барвисте свято, спогади про яке зігрівають холодної зими.

Але повернімося до хризантем. У Ольги Куляші в колекції є різні сорти і різні види: мультифлора, корейська, висока, великоквіткова та ін. Але найбільш численніша група сортів саме мультифлори. Ці квітучі різнокольорові кулі нікого не залишать байдужим.

Свої хризантеми господиня вирощує у відкритому ґрунті. Для високорослих обов’язково потрібна опора, мультифлора росте сама по собі.

Після цвітіння кущики треба обрізати, як правило, ця процедура проходить до настання постійних заморозків нижче –5оС. Якщо цього не зробити, рослини легко уражуються гниллю та хворобами. Потім квітникарка радить підгорнути їх землею змішаною з перегноєм. Таким чином кущики захищені від морозів, а ще, отримують підживлення, адже разом з талими водами від снігу, дощем корисні мікроелементи просочуються до самісіньких корінців.

Весною, коли відростають молоді пагінці заввишки 7-10 см, кущі треба розсадити. Викопати, розділити на окремі живці (з корінням) і висадити на грядку. Як і будь-які рослини, хризантеми вимагають догляду.

Ольга Віталіївна навесні проводить профілактичну обробку фунгіцидами та інсектицидами. Періодично клумби з квітами звільняє від бур’янів і поливає. Особливо поливу потребують молоді посадки. Хоча дорослим кущам вода теж не завадить. Якщо немає крапельного поливу, можна проводити «сухий» полив — розпушування ґрунту довкола куща.

Різниця у догляді за хризантемами мультифлора і високорослими полягає лише у формуванні і підтримці куща.

Трояндам потрібен простір

Троянди – то теж окрема історія. Свої перші квіти Ольга Куляша виростила з живця за порадою літньої сусідки. Спочатку вона сумнівалася, що зі звичайнісіньких пагінців виросте щось путнє, проте отриманий результат переконав, що при бажанні все можливо.

Сьогодні на ділянці садівниці росте близько 100 сортів троянди. Серед улюблених — Ювілей Принца Монако, Сувенір Баден Бадена, Шарль де Голь, Розаріум, Амнезія.

Ольга Віталіївна вирощує чайно-гібридні троянди, флорибунду, спрей та плетисті.

Кілька разів за сезон обробляє кущі фунгіцидами від чорної плямистості та інсектицидами від шкідників. Добре реагує королева квітів на підживлення деревним попелом та органікою. На зиму з першими заморозками вкорочує пагони у більшості сортів, крім плетистих, до 50-60 см.

Довкола куща нагортає землю, або вкриває перегноєм.

Не варто загущати трояндові клумби, ці квіти люблять простір і сонце, інакше вони будуть конкурувати між собою і нічим хорошим це не закінчиться.

Також в колекції квітникарки є бородаті іриси, гейхери, морозники, анемони, сон-трава, проліски, крокуси, гіацинти, рябчики. Щороку ця кількість збільшується. Ольга Віталіївна висаджує рослини так, щоб вони милували око своїм цвітінням з ранньої весни і до пізньої осені.

Квітникарство – не єдине захоплення пані Ольги. Зимовими вечорами, коли є вдосталь вільного часу вона створює ляльки-мотанки, які захищають рідних та близьких від усіх негараздів. В кожну лялечку Ольга Віталіївна вкладає частинку своєї душі, добра і тепла.

Вона – справжня берегиня українських традицій!

Нагадаємо, раніше ми публікували про те, як позбавитися від слимаків на ділянці.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине