No menu items!
Пятница, 19 апреля, 2024
ГлавнаяДачаПрофілактика міжсезонних захворювань прянощами

Профілактика міжсезонних захворювань прянощами

Здоров'я людини безпосередньо залежить від генетики, способу життя, раціону харчування. Не останню роль в нашому меню займають прянощі. Вони є містком здоров'я.

Всі ми знаємо, що в міжсезоння (весна і осінь) наше самопочуття може погіршуватися. Влітку ми накопичуємо вітаміни, піднімаємо свій імунітет (їздимо відпочивати на море, водойми, споживаємо корисні продукти), а в міжсезоння загострюються простудні, шлунково-кишкові, суглобові, серцево-судинні захворювання. Ми йдемо в аптеку і купуємо ліки. А що можна зробити для профілактики свого здоров’я – урізноманітнити раціон прянощами.

куркума

Куркума — натуральний природний антибіотик. Це корінь тропічної рослини в молотому вигляді. Що робить хімічний антибіотик? Він вбиває всі бактерії: і погані, і хороші. Куркума вбиває тільки погані бактерії, а мікрофлору шлунка і кишківника навпаки — відновлює. Застосовується при будь-яких запаленнях. Не можна обробляти куркумою гнійні рани. Спочатку прибираємо з рани гній, а потім присипаємо куркумою. Застосовується при опіках, при болях в горлі (полоскати рот і горло), при отруєннях — 1стол. ложка на склянку води (випити). Куркума змінює уявлення про молоко: нам кажуть, що молоко після 40 років шкідливо для нашого здоров’я, але людина приходить в цей світ з молоком, з ним повинна і піти. Але якщо додати в молоко прянощі (куркума, кардамон, фенхель, імбир, мускатний горіх), воно принесе вам лише користь.

имбирь

Імбир — корінь тропічної рослини, росте, як топінамбур. Свіжий імбир відрізняється від меленого — насиченою концентрацією. Найголовніше — він бореться з гіпоксією (кисневим голодуванням). А проявляється вона такими синдромами як: головний біль у метеозалежних, нудота, запаморочення. Імбир — це гостра пряність, добре розріджує кров і чистить стінки судин. Хто страждає від підвищеного тиску — вранці імбир додаємо в чай. Якщо людина хворіє на гастрит або виразку, пити такий чай треба після сніданку.

Імбир застосовується при остеопорозах, артритах, ревматизмі. На 1 л молока додати 2-4 стол. ложки імбиру, прокип’ятити. Налити у ванну теплої води, так щоб лежачи у ванні вода тільки трохи покривала вас, додати молоко з імбиром і полежати 10-20 хвилин. Можна робити компреси з кунжутного масла з імбиром, накладаючи його на хворе місце на 20 хвилин.

кунжут

Кунжут — це джерело кальцію. Добова доза кальцію — 1 стол. ложка кунжуту. Цей кальцій засвоюється на 100%. З проблемами ротової порожнини (запалювальні процеси) допоможе справитися кунжутне масло, яким зранку треба полоскати рот.

Застосування великої кількості кунжуту згущує кров, щоб цього не трапилося достатньо додати до кунжуту імбир.

фенхель

Фенхель — заспокоює, гармонізує центральну нервову систему. При проблемах шлунково-кишкового тракту: гастрити, виразки застосовується фенхель. Він розпалює «вогонь» травлення, не дає виділятися великій кількості жовчі, сприяє засвоєнню їжі. Якщо хочете позбавитися метеоризму, пийте чай з фенхелем.

Фенхель — охолоджуюча пряність, яка знижує температуру тіла. Якщо на вулиці спека, додайте до компоту м’яту і фенхель. Такий напій подарує прохолоду. Також фенхель радять застосовувати при гострих респіраторних захворюваннях, якщо піднімається температура тіла. Він швидко її нормалізує.

Галина Георгіївна ПРОСЯНА.

м. Лиман Донецької області.

Новое на сайте

купить ноутбук Одесса, цены в Украине