Запитання читачки:
– У мене діабет п’ять років. Я звикла снідати кукурудзяною кашею, а лікар каже, що мені підходить лише гречка. Як бути?
Відповідає ендокринолог Сергій Ткач:
– Організму потрібні всі крупи, як і інші вуглеводи.
Пам’ятаю, років 30—40 тому хворим видавали пайки: гречку, вівсянку та олію.
Але, згідно з останніми дослідженнями, рівень глюкози в крові однаково підвищується від будь-якої крупи: як від гречки або вівсянки, так і від рису, пшона, кукурудзи. Дві ложки вареної гречки за своєю цукристістю можна порівняти з десятьма грамами глюкози.
Якось я побачив у палаті, що пацієнтка доїдає гречку з літрової банки. На моє здивоване запитання відповідає: «То ж гречка не підвищує цукор». Але з’їсти літрову порцію гречаної каші — все одно, що цілу цукорницю!
Так що не відмовляйтеся від своєї улюбленої каші, але з’їдайте її дозовано – не більше чотирьох столових ложок на день.
Каші з різних круп корисно чергувати. Кількість глюкози не повинна бути надмірною, хоча вона необхідна організму, і особливо головному мозку – він витрачає її більшу частину: близько 60 відсотків.
Щоб зрозуміти, скільки і чого можна їсти, в діабетології вигадали таке поняття, як хлібна одиниця (ХЕ) — кількість продукту, що містить 10 г глюкози.
Дуже цукристим є хліб: 30 грамів чорного хліба та 25 грамів білого батона – це одна ХЕ.
Людина з нормальною вагою на добу може вжити 21-23 ХЕ – еквівалент 210-230 г глюкози, що надходить із різних продуктів.
За матеріалами fakty.ua
Раніше ми розповідали, чому при діабеті треба регулярно перевіряти зір та стежити за харчуванням