Неділя, 7 Липня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк відрізнити мігрень від звичайного головного болю

Як відрізнити мігрень від звичайного головного болю

Этот материал также доступен на русском языке
Про мігрень людина знає понад 3 тисячі років. Її вивчали та намагалися лікувати лікарі давнини – Гіппократ, Цельс, Аретій Каппадокійський. Останній навіть дав їй цікаву назву гетерокранія — буквально інша голова.

Питання читачки:

– Головний біль у мене, зазвичай, з одного боку. Перед нападом «миготить» в очах, тривожно на душі. Знеболювальні препарати не допомагають. А коли біль стає дуже сильним, дратує все – світло, звуки. Я обмотую голову хусткою і лежу в одному положенні. Навіть обернутися боляче. Може, це мігрень?

Відповідає невролог Тетяна Майкова:

– Гадаю, у вас справді мігрень. Вона може бути як однобічною, так і двобічною, але завжди інтенсивною. Будь-яке навантаження посилює біль. Людині хочеться тихо сісти в кутку або лягти, не ворушитися і просити всіх, щоб забули про її існування. Біль буває пульсуючим – то йде, то наростає. Напад мігрені триває від години до кількох діб. А на що ви ще хворієте?

– Бувають напади аритмії, але кардіограма нормальна.

– Роботу серця регулює мозок, і навіть у період між нападами він у стані збудження. Якщо мозок дав команду серцю часто битися, воно її виконує. Так виникають 70 відсотків аритмій.

Треба нормалізувати роботу мозку, а не серця. Інакше згодом погіршиться і кардіограма. Проконсультуйтеся у невролога.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні