Але як бути з солодким, його хоч іноді, але хочеться. Виявляється, вихід є. Більше того, медики назвали солодощі, які ще й корисні, але в помірних кількостях. Йдеться про халву.
Які корисні речовини містяться в халві
Це білковий десерт, який багатий на рибофлавін, ніацин, кальцій, залізо, магній, фосфор, фолієву кислоту. А ще, халва містить харчові волокна та мальтозу.
До речі, халву за вмістом білка можна поставити в один ряд з м’ясом. Але якщо вживання м’яса призводить до підвищення поганого холестерину в крові, халва не має таких наслідків.
Кому не можна їсти халву
Хоча один мінус у халви є – це висока калорійність. У 100 г продукту міститься близько 550 кілокалорій.
Також не дуже корисний і вміст у продукті цукру, якщо халва виготовлена з додаванням меду, це набагато краще для здоров’я.
Халва корисна при застуді, анемії, інсульті, виснаженні, занепаді сил після тяжкої тривалої хвороби.
А от людям, які страждають на діабет, панкреатит і холецистит, цей продукт протипоказаний.
Не поєднується халва з хлібом, булочками чи іншими солодощами, оскільки вона досить калорійна та ситна.
Скільки можна з’їдати халви на день
Халву потрібно їсти в помірних кількостях. Дієтологи відзначають, що 30 грамів на день цілком достатньо. Для чаювання такої кількості точно вистачить.
Яка халва найкорисніша
Якщо говорити про користь, то у різних видів халви вона різна.
Так, в арахісовій міститься кремній, який зміцнює зуби, шкіру, сухожилля та хрящі;
У кунжутній халві багато кальцію.
У мигдальній міститься магній, такий необхідний для кісткової системи.
Якщо халва виготовлена з насіння льону, то в ній містяться омега-3 жирні кислоти, які захищають від «поганого» холестерину.