Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яБіль у спині: як позбутися?

Біль у спині: як позбутися?

Этот материал также доступен на русском языке
Перш ніж приступити до профілактики болів у спині, необхідно все-таки з'ясувати їхню причину, оскільки успіх лікувальних і профілактичних заходів багато в чому залежить від правильно і своєчасно поставленого діагнозу.

«У мене часто втомлюється і болить (тягне) спина, хоча серйозних проблем з нею начебто немає. Підкажіть про можливі причини таких болів і як з ними боротися.

Лариса Олегівна, м. Кременчук».

На запитання читачки відповідає лікар-терапевт Дмитро Барабанов.

– Перш ніж приступити до профілактики болів у спині, необхідно все-таки з’ясувати їхню причину, оскільки успіх лікувальних і профілактичних заходів багато в чому залежить від правильно і своєчасно поставленого діагнозу.

 

З’ЯСОВУЮЄМО ПРИЧИНУ. Часто підвищена стомлюваність і тягнучі болі в спині обумовлені таким поширеним захворюванням хребта, як остеохондроз. Але треба також виключити наявність у вас інших, більш небезпечних, патологій: вроджених дефектів хребта, виразкової хвороби шлунку, пухлинних процесів, хвороб внутрішніх органів (у жінок це найчастіше гінекологічні захворювання, у чоловіків – патологія простати, прямої кишки, камені в сечовому міхурі) тощо.

ДОТРИМУЄМОСЯ ПРАВИЛ. Якщо ваш лікар, за результатами обстеження, вже виключив все вищезазначене, то скористайтеся такими порадами:

– якщо вам доводиться багато сидіти, стежте, щоб висота сидіння стільця дорівнювала довжині вашої гомілки і, сидячи на стільці рівно, притулившись областю спини під лопатками до спинки, ви могли би без напруження поставити ноги на повну стопу;

– якщо вам доводиться довго стояти, намагайтеся обпертися на щось спиною або руками, частіше переносьте вагу тіла з ноги на ногу (переступайте);

– більше ходіть пішки, головне при цьому – зручне ортопедичне взуття;

– носіть важкі предмети, рівномірно розподіляючи їх на обидві руки, а не вішаючи сумку на одне плече (в цьому плані для спини взагалі найкориснішим є рюкзак). Піднімаючи важку сумку або пакет з підлоги, уникайте небезпечних для хребта поривчастих рухів.

РОБИМО ЗАРЯДКУ. Крім того, щодня робіть нескладний гімнастичний комплекс для спини. До нього мають входити такі вправи (перед їх виконанням обов’язковою є розминка):

  1. Вихідне положення – лежачи на спині, ноги зігнуті в колінах: покладіть коліна праворуч, руки – ліворуч, потягніться, повторіть те саме в інший бік.
  2. Вихідне положення, як і в першому пункті: підігніть коліна до живота, обхопіть руками і покачайтеся на зігнутій спині від шиї до крижової кістки.
  3. Вихідне положення – лежачи на животі: підніміть плечовий пояс на витягнутих руках, при нерухомих плечах подивіться через праве плече на ліву ногу і навпаки.
  4. Вихідне положення – стоячи, руки зігнуті біля грудей: робіть повороти праворуч, ліворуч. Повороти потрібно робити з максимальною амплітудою, спочатку на рівні ключиць, потім на рівні грудей і, нарешті, на рівні нижньої реберної дуги.

 

Підготувала Ірина Лебединець

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні