В Україні чорнобривці – один із народних символів. Згадуються у мистецьких творах, народних та сучасних піснях, казках та билинах.
З рослини видобувають лютеїн – жовтий пігмент, який використовують у фармацевтичній промисловості. Лютеїн у невеликих кількостях входить до складу людського ока і попереджає дегенерацію макули у літніх людей.
Народна медицина використовує відвари та настоянки з чорнобривців як протизапальні, заспокійливі засоби, при панкреатиті, безсонні, для зміцнення імунітету. Чорнобривці можуть надати деяку допомогу при артриті, допомагають позбутися паразитів, покращують мозковий кровообіг, ефективні при атеросклерозі судин. А ще рекомендуються при холециститі і для покращення зору.
Збирати їх треба під час цвітіння. Бажано брати лише пелюстки (без насіння та без кошика). Сушити в тіні.
ВАЖЛИВО! Корисними є всі різновиди чорнобривців, але найбільш корисні ті, де навколо оранжево-жовтих пелюсток є бордово-коричнева окантовка.
ЯК ЗАСТОСОВУВАТИ?
Для вживання використовують або водний відвар, або горілчану настойку.
Водний відвар
Столову ложку (без гірки) пелюсток чорнобривців залити 0,5 л води, кип’ятити на малому вогні 1-2 хвилини, настоювати приблизно годину, процідити. Випити цю кількість відвару за день, за два або три прийоми, за 30 хвилин до їди. Курс – три тижні. Зробити тижневу перерву і повторити.
Горілчана настойка
Взяти 50 г сухих пелюсток або кошиків чорнобривців. Залити 0,5 л горілки. Настоювати у темному місці 2 тижні. Процідити. Приймати 3 рази на день по чайній ложці (змішуючи з 1/4 склянки теплої води) за 30 хвилин до їди. Приймати місяць, зробити перерву на тиждень, повторити курс.
Читайте також: