Новини

Що потрібно знати про кальцій, магній та вітамін D

Раніше ми писали, чи можна їсти сало жінкам.

Кальцій – один із ключових макроелементів в організмі людини. Він відіграє основну роль у зміцненні кісток та зубів, які на 99% складаються з кальцію. Також кальцій впливає на проникність клітинних мембран, скорочення м’язів, згортання крові, секрецію ферментів, перистальтику кишечника, роботу ендокринних залоз, зниження запалень та проявів алергії. Кальцій краще засвоюється в присутності магнію і вітаміну D, а його значення для організму величезне.

Захист від остеопорозу

Остеопороз – це захворювання, яке може торкнутися кожного, але жінки страждають від нього втричі частіше за чоловіків. Хвороба розвивається поступово та може призвести до інвалідності. В Україні від остеопорозу страждають близько 2,5 мільйонів жінок та 900 тисяч чоловіків, половина з яких стають інвалідами, а 20% помирають від ускладнень. У зоні ризику знаходяться люди віком від 50 років, а також діти та підлітки 5-16 років. Основні причини – нестача кальцію в їжі, гормональні порушення та низька фізична активність.

Профілактика з раннього віку

Основи для розвитку остеопорозу закладаються ще в дитинстві та юності. Період активного накопичення кісткової маси припадає на вік 11-15 років, коли важливо забезпечити організм достатньою кількістю кальцію, вітаміну D та фізичною активністю. Недостатнє харчування та низька фізична активність у цей період можуть призвести до високого ризику остеопорозу у майбутньому.

Жінки після 45 років

Жінки в період менопаузи особливо схильні до остеопорозу. Зниження рівня жіночих гормонів призводить до втрати кісткової маси, через що багато жінок втрачають до 7 см зростання через 20 років після початку менопаузи. У жінок віком 60-69 років лише 11% зберігають нормальну щільність кісткової тканини, решта страждає від остеопенії або остеопорозу.

Кальцій – диригент життєвих функцій організму

Кальцій необхідний не тільки для міцності кісток та зубів. Він бере участь у передачі нервових імпульсів, і його недолік може викликати дратівливість та погіршення настрою. У жінок рівень кальцію в крові падає перед менструацією, що може спричинити хворобливі скорочення матки, особливо у підлітковому віці. Кальцій також важливий для згортання крові, зміцнення стінок судин та запобігання запальним та алергійним реакціям. Людям із гормональними порушеннями, у тому числі діабетикам, необхідно отримувати достатню кількість кальцію.

Найкраще засвоєння кальцію

Кальцій складно засвоюється організмом, тому його краще приймати разом із магнієм, фосфором, вітаміном D, білками та жирами.

Магній – антистресовий мінерал

Магній займає друге місце після кальцію за вмістом в організмі та бере участь у формуванні кісток та зубів. Він допомагає справлятися зі стресами, покращує роботу м’язів, сприяє виведенню токсинів та знижує рівень «поганого» холестерину. Магній разом з вітаміном B6 запобігає утворенню каменів у нирках.

Вітамін D

Вітамін D необхідний засвоєння кальцію і магнію. Він утворюється в шкірі під впливом сонця, але в холодну пору року або за нестачі сонячного світла виникає його дефіцит. Основні джерела вітаміну D – печінка риб, яєчні жовтки, сметана та вершкове масло.

Кальцій магній вітамін D плюс

Цей продукт містить оптимальну кількість кальцію, магнію та вітаміну D, що забезпечує їх краще засвоєння та задовольняє основні потреби організму.

Турбота про здоров’я починається з юності. Дотримуйтесь стародавньої поради: «Дбайте про своє здоров’я з раннього віку, щоб у старості насолоджуватися життям».

Вас також можуть зацікавити новини:

Українців хочуть позбавити доплат та «дотяжок» до пенсії: що потрібно знати пенсіонерам

Новое на сайте

  • Новини

За вуха не відтягнеш: найніжніші та найсмачніші рогалики – таких у магазині точно не знайдете

З цим рецептом впорається навіть господиня-початківець, найпростіші інгредієнти і ціла гора смачних рогаликів до чаю…

13/09/2024 05:29
  • Новини

Як попрасувати речі без праски – ці прості способи просто на вагу золота

Замінити тривалий процес прасування може сушильна машина. Вона не тільки швидко висушить одяг, а й…

12/09/2024 23:26
  • Новини

Яйця втомитеся збирати – ось чим годують курей досвідчені господарі для кращої несучості

Щоб кури добре неслися, потрібно забезпечити птиці не лише правильний догляд, утримання, а й харчування.…

12/09/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на п’ятницю, 13 вересня

П'ятниця, обіцяють метеорологи, в Україні буде теплою, особливо якщо порівняти з Європою – в Альпах…

12/09/2024 22:23
  • Новини

Магнітні бурі на п’ятницю, 13 вересня 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

12/09/2024 21:36
  • Статті

Здоровий міцний сон як недосяжна мрія: що допоможе швидко заснути

Особливо нелегко доводиться зараз, коли тривоги та сирени переривають нічний сон, а багато хто просто…

12/09/2024 20:48