П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яНе тільки заради краси: чому зубні камені треба обов'язково видаляти

Не тільки заради краси: чому зубні камені треба обов’язково видаляти

Этот материал также доступен на русском языке
На жаль, безкоштовно зуби даються нам лише двічі. Молочні змінюються постійними, про які просто життєво необхідно правильно дбати.

Читачка запитує: “Чому на зубах утворюються камені?”

Відповідає стоматолог-ортопед Валерій Шевчук:

– Процес нагадує появу накипу в чайнику: що більше мінералів у воді, то швидше утворюється накип. Часто камені з’являються у тих, хто їсть оброблену та розм’якшену їжу і мало вживає волокнистих і твердих продуктів (наприклад, яблук, моркви), а зуби призначені для того, щоб жувати.

Мають значення супутні захворювання, насамперед шлунково-кишкового тракту, склад слини, який у всіх різний (він відрізняється навіть у міських та сільських мешканців). Але головне – наскільки ретельно людина доглядає зуби та порожнину рота, як часто відвідує стоматолога для професійного чищення зубів.

– Яка їжа запобігає появі каменів?

– Особливої дієти немає: харчування має бути раціональним. Небажано їсти багато фруктів, у тому числі кислих, пити газовані напої, тому що у роті формується кисле середовище. Відразу почистивши зуби, можна пошкодити емаль.

– Що буде, якщо камені вчасно не видалити?

– Вони шкодять яснам і твердій тканині зубів. Кислоти, що утворилися через продукти життєдіяльності мікроорганізмів, роз’їдають зубну емаль, а це небезпечно розвитком карієсу.

Крім того, твердий наліт травмує ясенний край, викликаючи появу «кишень» спочатку в яснах, а потім і в кістковій тканині, де живуть мікроби. Розвиваються захворювання пародонту – комплексу тканин, що оточують зуб: виникають запалення ясен (гінгівіт), пародонтит, внаслідок чого з’являється рухливість зубів, зростає загроза їх видалення.

За матеріалами fakty.ua

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні