Туризм на дивані

Як приготувати яблучний оцет?

Інгредієнти

1-й етап: 400 г яблук, 500 мл води, 50 г цукру (меду), 10 г чорного хліба (невеликий сухар).

2-й етап: 100 г цукру (меду) на літр рідини.

Перший етап приготування

1. Для оцту згодяться будь-які яблука. А ще краще – суміш яблук. Миємо, чистимо від червивих, зіпсованих ділянок.

2. Натираємо на великій тертці вручну або подрібнюємо кухонним комбайном. Можна і дрібно нарізати.

3. Яблучну масу заливаємо теплою кип’яченою водою. У пропорції на кожні 400 г яблук – 500 мл води (на 4 кг яблук – 5 л води). Додаємо мед або цукор і сухар чорного хліба. Розмішуємо дерев’яною лопаткою або ложкою.

4. Посудину ставимо у темне місце з температурою 20-30 градусів, прикривши тканиною або марлею, і залишаємо на десять днів, перемішуючи вміст дерев’яною лопаткою 2-3 рази на день.

Увага! На цьому етапі використовуємо емальовану каструлю, таз, відро, скляну або дерев’яну тару. Металевий посуд не годиться!

Другий етап приготування

5. Через 10 днів проціджуємо і віджимаємо суміш через 4 шари марлі. Можна поставити в миску сито, покрити марлею і віджати частинами.

6. Розливаємо отриману рідину по трилітрових банках – по 2-2,5 літра у кожну банку, додаємо цукор (мед) з розрахунку – 100 г на літр.

7. Розмішуємо до розчинення. Накриваємо натуральною тканиною, закріплюємо (резинкою, наприклад), щоб не потрапляли мошки.

8. І знову залишаємо банки у теплому темному приміщенні ще на 1,5-2 місяці (перемішувати не треба).

Оцет вважається готовим, коли зверху утворюється оцтова матка у вигляді плівки або навіть товстого, приблизно півсантиметра, слизового утворення. Сама рідина за цей час стає прозорою, на дні утворюється осад.

Як використовувати яблучний оцет?

  • заправляємо салати;
  • додаємо в хумус або майонез при приготуванні замість лимона;
  • гасимо соду для випікання;
  • використовуємо при консервуванні помідорів або інших заготовках на зиму;
  • готуємо корисний для здоров’я напій: на склянку води додати 1-2 чайну ложку оцту і 1 чайну ложку меду;
  • полощемо горло за потреби: 1-2 чайні ложки оцту на склянку води. Полощемо кожну годину.

Новое на сайте

  • Новини

Окупанти атакували Україну безпілотниками і ракетами – військове зведення на 4 травня

Росія вночі запустила по Україні ракети і безпілотники. Українські воїни активними діями завдають окупаційним військам…

04/05/2024 08:58
  • Новини

Планується видача гуманітарної допомоги – як отримати набори продуктів безкоштовно

Благодійна організація допомагає українцям, які опинилися в скрутному становищі через війну. Допомога надається у вигляді…

04/05/2024 07:35
  • Новини

Свята та народні прикмети 4 травня – що категорично не можна робити у Велику Суботу

4 травня в Україні відзначають Міжнародний день пожежників. Православні вшановують пам'ять мучениці Пелагії та Велику…

04/05/2024 06:26
  • Новини

Найпростіший рецепт надзвичайно смачного м’ясного рулету – на ринку більше не купуватимете

Зі свинячої рульки можна приготувати безліч смачних страв. Її можна відварити в пиві, зробити з…

04/05/2024 05:28
  • Статті

Скільки коштує перевезти вантаж і як на цьому заощадити

Вартість вантажоперевезення - одне з ключових питань для будь-якого бізнесу, який потребує доставки товарів чи…

04/05/2024 01:30
  • Новини

Перець потішить просто гігантськими плодами, якщо ви встигнете зробити цю хитрість до цвітіння

Щоб одержати якісні плоди солодкого перцю, необхідно видаляти перші квітки. Це дає можливість розвитку вегетативної…

03/05/2024 23:17