Що впливає на колір жовтка
Колір жовтка залежить від каратиноїдів, які кури одержують із їжі. Це природні органічні пігменти, що мають переважно жовтий, помаранчевий або червоний колір. Тому виробники можуть додавати в корм продукти, що їх містять. Таким чином домагаються яскравішого забарвлення жовтка. Але це не робить яйце кориснішим.
Читайте також: Які яйця потрібно вибирати – з білою шкаралупою або коричневою: фермер розвінчав головний міф
У країнах Африки, де курей вигодовують злаковою культурою сорго, вони несуть яйця зі світлими, часто молочного кольору, жовтками. Адже корм містить невелику кількість пігментів. А в Південній Америці можна натрапити на яйця з рожевими або червоними жовтками. Все через використання у відгодівлі рослини аннато, що має насичений червоний пігмент.
Порода курей може впливати на колір жовтка. Фермери зауважують, що при однаковому раціоні кури різних порід і ліній можуть нести яйця не тільки з різним забарвленням шкаралупи, але і з різними відтінками жовтків.
Читайте також: Ніколи не купуйте такі яйця: тест, який можна провести відразу ж у магазині
У чому користь жовтка
Свіжий та якісний жовток будь-якого кольору є джерелом органічних кислот: фолієвої, олеїнової, лінолевої, пальмітинової та стеаринової. Він також містить різні жиророзчинні вітаміни: A, D, Е та К.