Як відрізнити доброякісний продукт від підробки? Для цього необов’язково мати вдома цілу лабораторію – перевірити якість можна й домашніми методами.
Недобросовісні виробники часто додають у сир рослинні жири, чого не повинно бути – сир має складатися тільки з молока. Щоб перевірити, чи містить сир домішки, потрібно залишити шматочок продукту при кімнатній температурі на 8–10 годин. Якщо сир пожовк, але смак і запах у нього не змінилися, значить, в ньому є рослинні добавки. Якщо ж у нього з’явився кислуватий запах – продукт натуральний.
Щоб перевірити, чи немає у сирі крохмалю, на шматочок сиру потрібно капнути йодом і почекати п’ять хвилин. Якщо сир посинів або став фіолетовим, то у нього додали крохмаль. Натуральний продукт від йоду буде жовтий або коричневий.
Також якість сиру можна перевірити за допомогою гарячої води. Киньте шматочок сиру в окріп. Якщо він повністю розплавиться і перетвориться на в’язку масу, значить сир натуральний. Якщо ж він розпадеться на клапті, а на воді з’явиться жирна плівка – перед вами підробка.
Якісне молоко має жовтуватий відтінок, якщо воно біле або синювате, значить, в ньому є добавки. Найчастіше молоко розбавляють водою. Щоб це перевірити, потрібно у склянку з теплою водою повільно влити молоко. Якщо цівка відразу ж змішується з водою – молоко розбавлене. Якщо збирається на поверхні – продукт натуральний.
Щоб покращити зовнішній вигляд молока й збільшити термін його зберігання, виробники додають до нього борошно, крохмаль, крейду, антибіотики. Наявність будь-яких домішок у молоці можна перевірити за допомогою кислоти. Налийте молоко у столову ложку і капніть у нього оцтом: якщо на поверхні з’являться бульбашки, то в молоці є домішки.
Так само просто можна перевірити молоко і на наявність антибіотиків. Залиште трохи молока у теплому місці. Натуральне молоко за добу почне прокисати і стане желеподібним. Молоко з антибіотиками залишиться «свіжим». Справа в тому, що антибіотики уповільнюють ріст молочнокислих бактерій, які є у натуральному молоці.
Щоб перевірити свіжість молока, в якому немає візуальних ознак бродіння, налийте його в невелику посудину і всипте половину чайної ложки соди. Якщо з’явилася піна, молоко несвіже.
Фальсифіковане вершкове масло можна купити чи не частіше за інші молочні продукти. Натуральне масло складається тільки з вершків та молока, без рослинних домішок. При покупці звертайте увагу на колір масла – воно не має бути як яскраво-жовтим, так і білим. Якісне масло має бути твердим і гладким, не кришитися і не шаруватися, коли його ріжуть. Термін придатності у натурального масла не перевищує 10-15 днів.
Щоб перевірити якість вершкового масла, візьміть невеликий шматочок продукту і опустіть у гарячу воду. Натуральне масло відразу розплавиться і розтечеться калюжкою, а масло з домішками рослинних жирів розпадеться на шматочки.
Деякі моделі лічильників після переходу показника за межу «9999» можуть сприйматися системою некоректно. Що робити…
20 років тому вийшов перший номер газети «На пенсії». Сьогодні ми хочемо розповісти вам, шановні…
Через війну багато українців почали нове життя за кордоном і зіткнулися з безліччю практичних питань.…
Мати фінансову незалежність на пенсії — мрія більшості українців. Проте для того, щоб похилий вік…
Якою буде погода в Україні в суботу та неділю? Синоптики зробили детальний прогноз.
Чи буде магнітна буря в суботу. Експерти поділилися прогнозами. Що варто знати метеозалежним.