Споживач

Масло, сир та молоко: як перевірити якість найбільш затребуваних продуктів?

Як відрізнити доброякісний продукт від підробки? Для цього необов’язково мати вдома цілу лабораторію – перевірити якість можна й домашніми методами.

Перевіряємо сир трьома способами

Недобросовісні виробники часто додають у сир рослинні жири, чого не повинно бути – сир має складатися тільки з молока. Щоб перевірити, чи містить сир домішки, потрібно залишити шматочок продукту при кімнатній температурі на 8–10 годин. Якщо сир пожовк, але смак і запах у нього не змінилися, значить, в ньому є рослинні добавки. Якщо ж у нього з’явився кислуватий запах – продукт натуральний.

Щоб перевірити, чи немає у сирі крохмалю, на шматочок сиру потрібно капнути йодом і почекати п’ять хвилин. Якщо сир посинів або став фіолетовим, то у нього додали крохмаль. Натуральний продукт від йоду буде жовтий або коричневий.

Також якість сиру можна перевірити за допомогою гарячої води. Киньте шматочок сиру в окріп. Якщо він повністю розплавиться і перетвориться на в’язку масу, значить сир натуральний. Якщо ж він розпадеться на клапті, а на воді з’явиться жирна плівка – перед вами підробка.

Як розпізнати молоко з антибіотиками?

Якісне молоко має жовтуватий відтінок, якщо воно біле або синювате, значить, в ньому є добавки. Найчастіше молоко розбавляють водою. Щоб це перевірити, потрібно у склянку з теплою водою повільно влити молоко. Якщо цівка відразу ж змішується з водою – молоко розбавлене. Якщо збирається на поверхні – продукт натуральний.

Щоб покращити зовнішній вигляд молока й збільшити термін його зберігання, виробники додають до нього борошно, крохмаль, крейду, антибіотики. Наявність будь-яких домішок у молоці можна перевірити за допомогою кислоти. Налийте молоко у столову ложку і капніть у нього оцтом: якщо на поверхні з’являться бульбашки, то в молоці є домішки.

Так само просто можна перевірити молоко і на наявність антибіотиків. Залиште трохи молока у теплому місці. Натуральне молоко за добу почне прокисати і стане желеподібним. Молоко з антибіотиками залишиться «свіжим». Справа в тому, що антибіотики уповільнюють ріст молочнокислих бактерій, які є у натуральному молоці.

Щоб перевірити свіжість молока, в якому немає візуальних ознак бродіння, налийте його в невелику посудину і всипте половину чайної ложки соди. Якщо з’явилася піна, молоко несвіже.

Вершкове масло оцінюємо на вигляд

Фальсифіковане вершкове масло можна купити чи не частіше за інші молочні продукти. Натуральне масло складається тільки з вершків та молока, без рослинних домішок. При покупці звертайте увагу на колір масла – воно не має бути як яскраво-жовтим, так і білим. Якісне масло має бути твердим і гладким, не кришитися і не шаруватися, коли його ріжуть. Термін придатності у натурального масла не перевищує 10-15 днів.

Щоб перевірити якість вершкового масла, візьміть невеликий шматочок продукту і опустіть у гарячу воду. Натуральне масло відразу розплавиться і розтечеться калюжкою, а масло з домішками рослинних жирів розпадеться на шматочки.

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на вівторок, 20 травня

20 травня у більшості областей, окрім північних, знову буде дощ. У вівторок буде ще волого,…

19/05/2025 22:42
  • Новини

Магнітні бурі на вівторок, 20 травня 2025 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

19/05/2025 22:19
  • Статті

Найкраща добавка до м’яса, салатів та закусок: а ви вмієте її готувати?

Мариновані овочі - чудова добавка до будь-яких закусок.

19/05/2025 21:55
  • Новини

Шахраї розсилають фальшиві квитанції за комуналку

 У різних регіонах почали з'являтись підроблені платіжки за комунальні послуги.

19/05/2025 21:16
  • Статті

Що робити, якщо пригоріла каша: поради досвідчених кухарів

Трохи відволіклися – і з кухні долинає запах пригорілої страви. І яєчня, і м'ясо, і…

19/05/2025 20:29
  • Статті

Як зберегти голос у поважному віці: поради лікаря-фоніатра і реальні історії

Хвороби, операції, стреси, перевтома – все це позначається на силі й тембрі голосу, може навіть…

19/05/2025 19:38