Неділя, 16 Червня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 23 травня – що категорично не можна робити...

Свята та народні прикмети 23 травня – що категорично не можна робити у цей день

Этот материал также доступен на русском языке
23 травня в Україні відзначають Свято Героїв та Міжнародний день спортивної боротьби. Вшановують пам'ять преподобного Михаїла Сповідника, єпископа Синадського. Іменини відзначають Адріан, Олександр, Андрій, Василь, Геннадій, Данило, Дмитро, Єфросинія, Іван, Гнат, Костянтин, Михайло, Микита, Петро, Роман, Федір, Яків.

23 травня – яке свято відзначають в Україні

23 травня в Україні святкують День Героїв, або Свято Героїв. Він встановлений на честь воїнів, які виборювали свободу і незалежність нашої країни, ризикуючи своїм життям.

День Героїв під назвою Свята полеглих Борців був заснований Організацією Українських Націоналістів (ОУН) у 1941 році – у день вбивства засновника та першого глави ОУН Євгена Коновальця. День відзначали підпільно і лише з 1992 року він став відомішим.

З 2014 року цей день набув особливого значення — саме цього дня вшановують пам’ять загиблих захисників України — Героїв Небесної сотні та воїнів, які загинули на російсько-українській війні. Популярність свята зросла після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Цього дня вшановують пам’ять не лише військових, а й волонтерів та медиків — усіх, хто героїчно захищає свободу та незалежність нашої країни.

Також 23 травня святкують Міжнародний день спортивної боротьби. Він був заснований у 2013 році і покликаний популяризувати вільний, греко-римський та інші різновиди спортивної боротьби — одного з найстаріших видів спорту. Спортивна боротьба була відома фактично вже в Стародавній Греції, проте батьківщиною сучасної спортивної боротьби вважається Франція — саме в цій країні до кінця XIX століття склалася греко-римська або класична боротьба, а потім були затверджені правила проведення змагань з цього виду спорту.

23 травня – яке церковне свято 2024

23 травня вшановують пам’ять преподобного Михаїла Сповідника, єпископа Синадського. Михаїл Синадський з юних років вів праведне життя, а незабаром пішов у монастир, розташований на березі Чорного моря. Там йому і майбутньому єпископу Нікомідійському Господь послав благодатне обдарування — одного разу під час жнив, коли люди знемагали від спраги, завдяки молитві ченців порожня мідна посудина стала виточувати воду.

Згодом Михаїл став єпископом міста Синад і здобув глибоку любов у вірян. Він мужньо захищав християнську віру після зведення на візантійський престол імператора-єретика Льова Вірменина, за що був засланий у ув’язнення в місто Євдокіаду, де й помер близько 821 року. Глава святителя Михаїла зберігається у Лаврі святого Афанасія на Афоні, частина мощей – в Іверському монастирі.

23 травня – що не можна сьогодні робити

23 травня, згідно з народними повір’ями, не рекомендується:

  • розповідати про плани — інакше не здійсняться;
  • залишати вдома неприбраний одяг та немитий посуд;
  • робити дорогі покупки та вкладення;
  • розпочинати ремонт чи будівельні роботи;
  • пересаджувати рослини – не приживуться.

23 травня — що заведено робити в цей день

Наші пращури у цей день сіяли огірки, льон, кукурудзу та коноплі. Насіння обов’язково сіяли мовчки і рано-вранці, щоб уникнути пристріту. Щоб урожай був хорошим, у грядки кришили освячену паску та шкаралупу великодніх яєць.

Також день вважався хорошим для збирання лікарських трав.

Згідно з місячним посівним календарем, 23 травня 2024 року вважається несприятливим днем для висадки та висіву рослин, але можна провести обрізку садових культур та профілактичну обробку.

23 травня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • горобина рясно цвіте — до врожаю вівса;
  • багато комарів та мошок увечері — до дощової погоди найближчими днями;
  • дощ — до хорошого врожаю огірків;
  • ранковий туман – до поліпшення погоди;
  • цілий день не співають птахи — до негоди.

23 травня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини у цей день за новим церковним календарем відзначають Адріан, Олександр, Андрій, Василь, Геннадій, Данило, Дмитро, Єфросинія, Іван, Гнат, Костянтин, Михайло, Микита, Петро, Роман, Федір, Яків.

Вас також можуть зацікавити новини:

Українців можуть позбавити пенсійних виплат: названо причини

Незалежно від місця перебування: до якого віку потрібно оновлювати свої військово-облікові дані (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні