Середа, 15 Січня, 2025
ГоловнаНовиниЯке вершкове масло краще не купувати: що важливо знати, щоб не нашкодити...

Яке вершкове масло краще не купувати: що важливо знати, щоб не нашкодити здоров’ю

Этот материал также доступен на русском языке
Чим вищий відсоток жиру в маслі, тим краща його якість. З цим не посперечаєшся. Але чи завжди треба купувати тільки 82% масло? Чим відрізняється від нього те, на якому стоїть позначка 72%? І чи можна взагалі вживати мало нижчої жирності?

За кількістю жиру в продукті та технологічним нормам буває:

  • масло-екстра – частка жиру 80-85%;
  • селянське – частка жиру 72,5-79,9 %;
  • бутербродне – частка жиру 61,5-72,4 %;
  • топлене – частка жиру не менше 99%.

Чим менший відсоток жирності у продукті, то більше в ньому міститься так званої плазми масла. Вона складається із білків молока, води, молочного цукру (лактози), мінеральних солей, молочної кислоти та водорозчинних вітамінів.

Чи є найжирніше масло найкращим?

Масло з вищим відсотком жиру є найдорожчим і вважається найбільш корисним. Цей продукт справді постачає в організм поживні речовини, калорії, жири, вітамінів А, К, Е, а також ненасичені жирні кислоти, які добре впливають на стан судин.

Але в маслі також багато і насичених жирів. Їхнє надмірне вживання може бути шкідливим. Наприклад, у 100 грамах масла жирністю 81% половина ваг припадає саме на насичені жири. А 50 грамів цієї речовини є подвійною добовою нормою для людського організму. А чим менша жирність масла, тим менше насичених жирів ми отримуємо.

Велика кількість тваринних насичених жирів є фактором ризику для розвитку серцево-судинних хвороб. Особливо це стосується людей старшого віку.

Тому лікарі радять розумно споживати масло, навіть найякісніші його види. Важливо також остерігатися підробок, інакше теоретично корисний продукт може зашкодити.

Вас також можуть зацікавити новини:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні