Субота, 26 Жовтня, 2024
ГоловнаНовиниВся правда про макарони: що приховує у собі улюблений продукт багатьох українців

Вся правда про макарони: що приховує у собі улюблений продукт багатьох українців

Этот материал также доступен на русском языке
Переважна більшість людей вважає макаронні вироби зовсім некорисної стравою, яка не несе нічого позитивного, натомість додає сантиметрів у талії. Однак є ті, хто стверджує: якщо обрати правильні макарони і вміло їх приготувати, то отримаємо досить поживну і в той же час корисну страву.

З чого виготовляють макарони

Зазвичай макаронні вироби виготовляють із очищеного пшеничного борошна. У ньому практично немає клітковини та поживних речовин. Але на полицях магазині можна знайти пасту з цільнозернового борошна. У таких виробах більше калію, клітковини та вітамінів. Вони не викликають різкі стрибки цукру в крові.

Читайте також: Як приготувати ідеальні макарони?

Щоб урізноманітнити свій раціон, можна придбати макарони з рисового або гречаного борошна. Вони також будуть кориснішими.

Чим шкідлива паста

Дієтологи не рекомендують часто вживати звичайні макарони через високий вміст в них вуглеводів. Адже надлишок цієї речовини призводить до підвищення цукру в крові аж до виникнення діабету 2 типу, а також стає причиною надмірної ваги та ожиріння.

Однак важливо пам’ятати, що паста як самостійний продукт може рідко призвести до таких станів. Найчастіше не макарони, а соуси до них стають каталізаторами негативних змін в організмі.

Легкозасвоювані вуглеводи, які містять переважна більшість видів макаронів, здатні швидко забезпечити організм енергією. Тому вони будуть доречні для вживання перед тренуванням або важкою фізичною працею. Цільнозернова паста завдяки повільному засвоєнню вуглеводів забезпечує організм енергією впродовж тривалого часу.

Як приготувати корисні макарони

Аль денте. Це класичний італійський спосіб приготування пасти, яку подають трохи твердуватою, а не повністю розвареною. Таким чином вдається значно понизити глікемічний індекс продукту.

Правило здорової тарілки. Паста – це вуглеводи, які повинні займати чверть тарілки. Стільки є відводимо на білки. Половину, що залишилася, заповнюємо овочами, зеленню та фруктами. Додаємо небагато жирів.

Альтернативна паста. Регулярно замінюйте звичайні макарони більш корисною альтернативою: цільнозерновими, рисовими, гречаними тощо.

Читайте також: У яку воду потрібно класти макарони, щоб отримати смачну страву: багато хто робить неправильно

Без жирних соусів. Італійці переконують, що вагу набирають не від пасти, а від соусу. Вершки, смажений бекон, шматки жирної свинини – все це знівелює дію навіть найкорисніших макаронів. Для здорового харчування пасту краще подавати з корисними оліями, овочами, запеченим м’ясом або птицею нежирних сортів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні