П’ятниця, 20 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниЯкий хліб корисніший насправді – чорний чи білий: для багатьох це буде...

Який хліб корисніший насправді – чорний чи білий: для багатьох це буде несподіванкою

Этот материал также доступен на русском языке
Чимало людей переконані, що їсти з хлібом – погана звичка. Чи справді хліб може нашкодити? Розвіюємо популярні міфи.

Ароматний, з хрусткою скоринкою, тільки-но спечений хліб завжди пробуджує апетит. Навіть звичайний буханець у поліетиленовому пакеті є незмінним господарем столу у багатьох сім’ях.

Раніше ми розповідали, що корисніше чай або кава.

Чорний хліб кращий за білий?

Найкорисніший хліб із цільнозернового борошна, що містить висівки. У такому продукті є чимало клітковини, що допомагає не переїдати, тримати в нормі рівень холестерину та цукру в крові. Цільнозерновий хліб стимулює розвиток корисної мікрофлори кишечника.

А чорний та білий хліб у змаганні на користь та шкоду приблизно у рівних позиціях. Адже деякі сорти чорного хліба, наприклад, «Бородинський», містять більше цукру, ніж білі. Крім того, у складі чорного хліба може бути сироп або патока, які надають темного забарвлення та характерного смаку.

Глютен у хлібі – це погано чи добре?

Єдиний стан, при якому глютен протипоказаний – це захворювання целіакія, тобто, непереносимість білків. На нього страждають 1% людей у світі. Якщо ви не належите до їхнього числа, то, ймовірно, глютен, який отримуєте зі споживанням хліба, вам не нашкодить. Цільнозернові продукти з глютеном – корисні. Адже глютен – це білок, до складу якого входять цинк, мідь, магній, залізо, вітаміни групи В.

“Бездріжджовий хліб” – маркетинговий хід?

Хліб у традиційному розумінні без дріжджів спекти неможливо. А те, чи використані пресовані, сухі промислові дріжджі, а чи ті, які сформувалися в процесі створення закваски, принципової різниці немає. Тож напис на етикетці «бездріжджовий хліб» – тільки маркетинговий хід.

Дріжджі – корисні. Вони містять селен, вітаміни групи B, фолієву кислоту, провітаміни D, К, РР, Е, а також мінерали калію, кальцію, цинку, магнію, заліза та незамінних амінокислот.

Гриби, які в дріжджах виконують функцію розпушування тіста, гинуть при випіканні. А корисні для організму речовини – залишаються.

Хлібці корисніші за хліб?

Якщо хлібці якісні і виготовлені із цільних зерен, то вони зберігаються і оболонки, і зародковий шар. Тому дієтологи їх люблять за наявність вітамінів, мінералів та повільних вуглеводів.

Але якщо у складі хлібців бачите борошно, цукор та дріжджі – то це є аналогом висушеного хліба. Вплив на організм буде аналогічним йому.

Читайте також: У жодному разі не зберігайте хліб у холодильнику: у чому небезпека

Чи потрібно повністю відмовлятися від хліба при діабеті?

Люди, які страждають на цукровий діабет, повинні контролювати рівень цукру в крові. Хліб, особливо білий, може різко його підвищувати. Тому слід вибирати хліб із низьким глікемічним індексом. Але відмовлятися зовсім від хліба не варто.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні